Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

04. 04. 2024. 14:11 >> 14:13
1
Čitaj mi:

ZAPOSLENI U NB U PLJEVLJIMA

Đačić uzurpira mjesto v.d. direktora, mobinguje radnike

Bibliotekari i knjižničari u JU Narodna biblioteka "Stevan Samardžić" u Pljevljima uputili su otvoreno pismo, u kojem ističu da Bojana Đačić uzurpira mjesto v.d. direktora Biblioteke, prostorije, resurse, a i prava zaposlenih.

Kako dodaju, program rada koji je predložila Đačić izgleda katastrofalno i oličenje je, kako kažu, nerazumijevanja terminologije, nedostatka osnovne informisanosti u domenu rada Biblioteke i, što je najgore, nedobronamjernosti prema zaposlenima.

"Kao zaposleni koji vode odjeljenja Biblioteke apsolutno nismo konsultovani od strane v.d. direktorke Bojane Đačić o potrebama istih, od dana njenog političkog postavljenja, do danas. Stručno vijeće, koje bi trebalo da, uz direktora, čine bibliotekari i knjižničari sa položenim stručnim ispitom i višegodišnjim radnim iskustvom, nije konstituisano kako Zakon o bibliotečkoj djelatnosti predviđa, već je to učinjeno samovoljno od v.d. direktorke uz diskriminaciju pojedinaca. Stručno vijeće nije se sastajalo i donosilo odluke od značaja za rad Biblioteke. Predlog Program rada za 2024. godinu, u čijem kreiranju je trebalo da učestvujemo, nije nam dat na uvid prije usvajanja", navode zaposleni.

Ističu da su sigurni da u istoriji postojanja te ustanove, kao ni u istoriji postojanja bilo koje ustanove u Crnoj Gori, nije usvojen Program rada koji je sadržao stavku Advokatske usluge (iznos 2.000 eura), koja bi trebalo da zaplaši ili bar obeshrabri zaposlene. O aktivnostima Biblioteke (organizaciji književnih promocija i tribina, odabiru tema i gostiju) saznaju preko sredstava javnog informisanja.

"Kako se dolazi do situacije da se nema odgovarajuća komunikacija sa zaposlenima, prevashodno sa stručnim licima? Na kojoj strani je problem – da li na onoj koja podrazumijeva permanentno učenje, odgovornost, profesionalnost i dostojanstvo ili na onoj koja koristi prečice, zakon sile, brutalnost, karakteriše je nedostatak znanja, sa čim ruku pod ruku ide nesigurnost, ozlojeđenost, nefunkcionalnost", ističu u pismu.

Zaposleni se žale da svakodnevno doživljavaju mobing i nepoštovanje stručnih referenci. Isporučuju im se radni nalozi uz pokušaj prinude da ih potpišu, a u kojima im se daju gotova rješenja o realizaciji aktivnosti o kojima prethodno apsolutno nijesu konsultovani.

"Više ne odlučujemo ni o radnom mobilijaru (policama, stolovima), koji su nam neophodni kako bismo bibliotečku građu, koju obrađujemo po međunarodnim bibliotečkim standardima, klasifikovali na način adekvatne pretrage i transparentnosti. Jedini segment „rada“ za koji moramo konstatovati da je napredovao posljednjih devet mjeseci jeste mreža uhoda i doušnika, ojačana i aktivna tokom znatnog dijela radnog dana, što stvara atmosferu nepovjerenja i demotivacije", ocjenjuju zaposleni u pismu.

Statut Biblioteke, nad kojim je 2015. godine, kako navode, izvršeno pravno nasilje na način da su izostavljeni uslovi koji podrazumijevaju stručne kvalifikacije za obavljanje funkcije direktora, poslužio je, nažalost, novoj većini da, ne mareći za opštedruštvene i kulturološke posljedice, ne poštujući struku i nauku, relativizuje i obesmisli jednu ovako značajnu ustanovu kulture kao što je gradska Biblioteka.

To, između ostalog, potvrđuje i struktura Savjeta, u kojem su osobe koje ne ispunjavaju minimum uslova za obavljanje tog odgovornog posla i bez naznaka ličnog integriteta pri odlučivanju.

"Prema članu Savjeta izabranom iz reda zaposlenih ne pokazuju poštovanje, ne uzimaju u obzir njegove primjedbe o funkcionisanju bivše i sadašnje uprave Biblioteke. Riječ je o primjedbama na račun finansijskog poslovanja, pravno-administrativnih rješenja, tretmana bibliotečke građe, odnosa prema zaposlenim... Inspekcijskim nadzorom 26.2.2024. godine, utvrđeno je da Aneks II ugovora o radu broj 159 od 3.1.2024. godine, potpisan između Bojane Đačić i Predsjednika Savjeta Nemanje Stanimirovića „nije definisano da je isti zaključen na osnovu odluke Savjeta, niti se isti nalazi u personalnom dosijeu Bojane Đačić i samim tim nije stavljen na uvid inspektorki, to se u krajnjem konstatuje da Aneks II zaveden pod pod brojem 2 od 03.01.2024. godine, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, s obzirom da je zaključen suprotno odredbama čl. 23 st. 2 Statuta i čl. 47 Zakona o radu, i člana 48 istog Zakona, s obzirom da zaključivanju Aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu". Navedeni citat potkrepljuje sve prethodno iznijete tvrdnje da Bojana Đačić uzurpira mjesto v. d. direktora Biblioteke, prostorije, resurse, a i prava zaposlenih.
Kao jedina Biblioteka u Crnoj Gori sa kompletno obrađenim fondom u sistemu COBISS.CG po svim standardima međunarodne obrade zahvaljujući stručnim referencama dolje potpisanih, kao Biblioteka koja je pokrenula jedan od najuspješnijih bibliotečkih časopisa u Crnoj Gori i regionu, kao Biblioteka koja je, zahvaljujući bogatom i raznovrsnom fondu koji su zaposleni godinama predano formirali prateći umjetničke, naučne i kreativne potrebe i interese svojih korisnika, išla u susret svom građanstvu čuvajući i njegujući kvalitetnu i plodotvornu saradnju sa svim segmentima našeg društva, kao Biblioteka koja je u neuslovnim i surovim okolnostima (višegodišnji boravak u Vojnoj fabrici, bez adekvatnog grijanja i elementarnih uslova za rad) nadljudskim naporima svojih zaposlenih, često ugrožavajući sopstveno zdravlje, uspjela da sačuva svoj integritet i smisao djelatnosti, ne pristajemo na ponižavajući odnos koji je nova skupštinska većina Opštine Pljevlja, nastavljajući u svom politikantskom djelovanju praksu prethodnika, uspostavila prema najvažnijem hramu kulture u gradu", navode u otvorenom pismu.

Otvoreno pismo su potpisli Marija Knežević, viša bibliotekarka, Sofija Jelovac, viša bibliotekarka
Ivana Cvijetić, bibliotekarka Ljiljana Vraneš, knjižničarka Danko Radovanović, knjižničar
Milija Knežević, knjižničar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније