Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

23. 07. 2024. 16:58 >> 16:58

rekonstrukcija vlade

Koprivica: Ni kao Švajcarska, ni kao Singapur, već kao Srbija i Bjelorusija

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je rekonstrukcija 44. Vlade Crne Gore sprovedena netransparentno, uz nepoštovanje demokratskih pravila i standarda, uz zaobilaženje procedura u Skupštini, i kako je ocijenio, to predstavlja jasan izraz neprincipijelne političke trgovine i partitokratije, te izraz etničkih interesnih parcijalizacija, a ne građanske države.

"Ovo je u suštini nova Vlada, proširena političkim subjektima koji su do sada bili dio vladajuće većine, ali i onima koji su do sada bili opozicija. Činjenica da poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore nijesu do par sati uoči sjednice na kojoj se vrši rekonstrukcija Vlade imali nikakvo formalno obrazloženje niti informaciju o tome predstavlja još jedno, ovoga puta kolosalno obezvređivanje najznačajnije institucije u demokratiji", kazao je Koprivica.

Kaže da je ova vlada prvo rekonstruisana po kabinetima i medijima, a tek onda u Skupštini, samo formalno. Navodi i da Skupština nastavlja da bude protočni bojler, protočniji nego ikada do sada.

"Program mandatara i njegov predlog za sastav Vlade se po Poslovniku Skupštine Crne Gore mora dostaviti poslanicima najmanje tri dana prije rasprave. Rok za dostavljanje predloga za promjene u sastavu Vlade nije definisan poslovnikom. Međutim, potpuno je jasno da se u slučaju rekonstrukcije ovog obima ne radi samo o personalnim promjenama na ministarskim pozicijama, već o restrukturiranju velikog broja ministarstava i kreiranju novih resora i pozicija. Zbog toga je bilo očekivano da premijer ne traži poslovničke nejasnoće i prečice, već da parlamentu dostavi ne samo novi sastav već i program rada novih resora, ukoliko ga uopšte ima", navodi izvršni direktor CDT-a.

Koprivica navodi da je nakon ove rekonstrukcije posve jasno da su politički interesi i trgovina ponovo, ovog puta možda i najvidljivije do sada, pregazili javni interes. Upozorava da ovoliko resora ne mogu izdržati ni mnogo bogatije zemlje, a podjela plijena po dubini se. kaže, tek očekuje.

"Takođe, smatramo da ne treba trošiti previše riječi o djelokrugu novih resora, dovoljno je konstatovati da imamo dva potpredsjednika vlade – jednog za međunarodne odnose, a drugog za evropske i vanjske poslove. Nadamo će ovi potpredsjednici u toku rada, u hodu, znati da naprave efikasan dogovor koji od njih će se baviti međunarodnim, a koji vanjskim poslovima. Pored ovoga, smanjen je uticaj i ograničena nadležnost možda i najboljih ministara u prethodnoj Vladi", kazao je Koprivica.

On u saopštenju navodi i da su još jednom zakletve u evropski put, reforme i optimizaciju javne uprave pale pod partijskim interesom, a građanima i međunarodnoj zajednici ponuđene neubjedljive parole o napretku, pomirenju i inkluzivnosti. Tako to, kaže Koprivica, biva u partitokratijama.

"Ovo je jedna od vlada sa najvećim brojem članova u Evropi. Ovom rekonstrukcijom Crna Gora je stala u red država sa najglomaznijim kabinetom na našem kontinentu uz npr. Srbiju i Bjelorusiju. Većina Vlada EU zemalja ima značajno maniji broj članova/ica. Ako se prisjetimo hrabre tvrdnje predsjednika Vlade u ekspozeu da je “naša vizija Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope” i to uporedimo sa brojem članova Vlade shvatićemo da prva država kojoj stremimo ima gotovo pet puta manje, a druga 40 odsto manje članova kabineta", kazao je Koprivica.

Ako brojem članova podsjeća na Srbiju ili Bjelorusiju, politički koncept na kome počiva rekonstruisana vlada kaže Koprivica, podsjeća na postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo nije vlada građanske države, već vlada 'konstitutivnih' naroda koje ne poznaje Ustav Crne Gore, izraz etničkih interesnih parcelizacija koje ovo društvo vode u suživot, zamjenu za zajednički život", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније