Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Bojana Baranin, TVCG

23. 07. 2024. 19:57 >> 20:44
1

analiza

U Crnoj Gori više ministara nego u Kini

U Skupštini je danas više puta ponovljeno da Crna Gora dobija istorijsku vladu. U istoriji će, između ostalog, ostati upamćena i po tome što će biti najglomaznija od uvođenja višestranačja. Proširena Vlada imaće sedam potpredsjednika i 27 ministara.

Ukoliko ovu vladu uporedimo s nekoliko prethodnih, vidjećemo da je, recimo, vlada Zdravka Krivokapića, u kojoj je premijer Spajić bio ministar, bila više nego duplo manja. Aktuelna Vlada biće znatno veća i u odnosu na vladu Dritana Abazovića koja joj je prethodila, ali i u odnosu na posljednju vladu DPS-a koju je do 30. avgusta vodio Duško Marković.

Ukoliko, pak, Vladu poredimo sa zemljama regiona, primijetićemo da je Srbija ipak ispred Crne Gore po broju ministara. Ima ih čak 30, od kojih su pet bez portfelja. Za razliku od Srbije, Hrvatska i Slovenija, koje su članice Evropske unije, imaju manje ministara od Crne Gore.

I brojne druge članice Evropske unije, ali i one koje to nijesu, imaju manje ministara. Pojedini poslanici ukazali su da najmnogoljudnija zemlja svijeta, Kina, ima manje ministara od Crne Gore. Osim toga, u javnosti se posljednjih dana najviše pominje primjer Singapura i Švajcarske budući da je premijer Spajić kazao da će Crna Gora biti Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Zanimljivo je da u poređenju sa Švajcarskom, Crna Gora ima gotovo četiri puta više ministara, te da naša zemlja ima više ministara nego Singapur i Švajcarska zajedno.

U svakom slučaju pred njima je ozbiljan posao, da vode državu u susret brojnim izazovima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније