Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

19. 12. 2023. 11:50 >> 11:50
Čitaj mi:

GORČEVIĆ - NOJKIRH

Podrška Savjeta Evrope i EU u ispunjavanju reformi

Cilj Programa podrška državama Zapadnog Balkana i Turske je ispunjavanje reformi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije. To je saopšteno na sastanku Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas direktora Direktorata za koordinaciju programa Savjeta Evrope Klausa Nojkirha.

Kako je saopšteno iz Vlade tema sastanka je bila nastavak sprovođenja zajedničkog programa EU i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Nojkrih je kazao da je cilj Programa podrška državama Zapadnog Balkana i Turske u ispunjavanju reformi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. On je predstavio rezultate prethodne dvije faze Programa ostvarene od 2016. godine istakavši da će treća faza, koja je počela u januaru 2023. godine trajati tri godine i biti vrijedna 41 milion eura.

Ministarka Gorčević je zahvalila na podršci Savjeta Evrope reformskim naporima Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Istakla je da su oblasti obuhvaćene Programom, osnaživanje pravde, suzbijanje korupcije, borba protiv diskriminacije i zaštita ranjivih grupa, kao i promocija i zaštita slobode izražavanja i slobode medija u srži pregovaračkog procesa, ali i osnov demokratkog razvoja svakog društva.

„Reforme u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade. Rezultati u poglavljima 23 i 24 su za nas više od obaveza na putu ka članstvu u EU. Oni su okosnica demokratije i pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog napretka Crne Gore. Upravo zbog toga smo odlučni da na najbolji način iskoristimo svu raspoloživu ekspertsku i finansijsku podršku EU i međunarodnih institucija i partnera kako bismo do kraja mandata ove Vlade imali zdravo i uređeno društvo spremno da se pridruži porodici najrazvijenijih evropskih država“, kazala je Gorčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније