Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Keli Ng - BBC  [ BBC ]

10. 05. 2024. 10:42   >>  18:09

Kina: „Budite dostupni 24 sata", kontroverzna izjava šefice marketinga u velikoj kompaniji

Iz kompanije Baidu se još nisu oglašavali.

Kina, društvene mreže
Getty Images

Šefica za odnose sa javnošću najvećeg kineskog pretraživača Baidu uputila je izvinjenje pošto su njeni komentari da radnici uvek treba da budu dostupni izazvali veliko negodovanje ljudi.

U video zapisima, objavljenim na Dujinu, kineskoj verziji TikToka, Ku Jing je rekla da se ne smatra odgovornom za blagostanje zaposlenih jer „nisam im ja majka".

Pretila je i kontramerama podređenima koji su se žalili na način na koji rukovodi odeljenjem.

„Kratkom porukom mogu da vam zatvorim vrata u ovoj industriji", napisala je.

Međutim, posle mnogih javnih negodovanja, priznala je da su njene objave - u međuvremenu obrisane - izazvale „veoma relevantne" kritike.

„Duboko razmišljam o njima i ponizno ih prihvatam", napisala je na ViČetu.

Bes koji su njene objave izazvale ukazuje na lošu ravnotežu između posla i privatnog života, zaposlenih na tehnološkim radnim mestima u Kini.

Čuvena je izjava Džeka Maa, osnivača kompanije za onlajn trgovinu Alibaba, da je „blagosloven svako ko je deo radne kulture 996", što označava radno vreme od 9 do 21 sat, šest dana u nedelji.

Ku Jing je u jednom od ranijih snimaka tvrdila da je toliko zaokupljena poslom da ne zna u kom razredu joj je sin.

„Ako radite u odnosima s javnošću, ne očekujte slobodne vikende.

„Neka telefon bude uključen 24 sata dnevno, uvek budite spremni da odgovorite", rekla je u drugom snimku. Kompanija se povodom ovog slučaja nije oglašavala.

Jing je u izvinjenju istakla da njeni snimci ne predstavljaju stav kompanije za koju radi, kao i da nije tražila saglasnost nadređenih pre nego što ih je objavila.

„Izvinjavam se što su neprikladni snimci doveli do nerazumevanja vrednosti i korporativne kulture moje kompanije u javnosti.

„Učiću iz sopstvenih grešaka i poboljšaću način na koji komuniciram, više ću brinuti o kolegama", napisala je ona.

Na kineskoj platformi Vejbo danima se vodi žustra rasprava povodom ovog slučaja.

„Kao potpredsednica kompanije ona bi trebalo da zna da će njeni komentari i stav pogoditi njene podređene, ali je ipak nastavila da ih objavljuje, što govori koliko je nedodirljiva", napisao je jedan od korisnika.

„Ona je zadužena da vodi Baiduovo odeljenje za odnose s javnošću, a sama je duboko umešana u krizu publiciteta. Govorimo o nedostatku profesionalizma", napisao je drugi.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније