Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. / P.R. [ Beta, Agencije ]

20. 05. 2024. 10:57 >> 08:41
4
Čitaj mi:

PROGLAŠENA PETODNEVNA ŽALOST

Mohber privremeni predsjednik Irana, izvučena tijela poginulih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su padu helikoptera, koji je nestao u nedjelju popodne, dok je nadlijetao planinsku i šumovitu oblast u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom. Olupina je nađena u zoru, a spasilačke službe izvukle su posmrtne ostatke devet osoba. Prvi potpredsjednik Mohamad Mohber imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika te zemlje, dok je za vršioca dužnosti šefa iranskog ministarstva spoljnih poslova izabran Ali Bageri Kani. Proglašena je petodnevna žalost. Liveblog o dešavanjima u Iranu možete pratiti na dnu teksta.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je prvog potpredsjednika Mohamada Mohbera za vršioca dužnosti predsjednika zemlje poslije pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

"U skladu sa članom 131 Ustava Mohbar je zadužen da vodi izvršnu vlast" i ima prava da u dogovoru sa ševovima zakonodavne i pravosudne vlasti "organizuje izbor za novog predsjednika u maksimalnom roku od 50 dana", naveo je vrhovni vođa u saopštenju.

Hamnei je takođe proglasio pet dana žalosti u zemlji.

"Objavljujem pet dana javne žalosti i upućujem saučešće dragom iranskom narodu", rekao je Hamnei, najviši zvaničnik Iranske republike u saopštenju izdatom nekoliko sati poslije zvanične objave o smrti predsjednika.

Iranska vlada: Smrt Raisija neće dovesti ni do najmanjeg poremećaja u upravljanju zemljom

Iranska vlada prenijela je uvjeravanje da smrt predsjednika te države Ebrahima Raisija nakon pada helikoptera neće dovesti "ni do najmanjeg poremećaja u upravljanju" zemljom.

"Predsjednik iranskog naroda, neumorni radnik... žrtvovao je svoj život za naciju", saopštila je vlada.

"Dajemo uvjeravanja vjernoj naciji, da uz pomoć Boga i podršku naroda neće biti ni najmanjeg poremećaja u upravljanju zemljom", navedeno je u saopštenju.

Olupina nađena u zoru, izvučena tijela poginulih

Spasilačke službe izvukle su jutros posmrtne ostatke iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom koji se srušio na sjeverozapadu zemlje, saopštio je Crveni polumjesec.

U toku je prebacivanje tijela mučenika u Tabriz, veliki grad na sjeverozapadu Irana, rekao je za državnu televiziju šef Crvenog polumjeseca Pirhosein Kulivand i objavio kraj operacija potrage.

Potraga za srušenim helikopterom trajala je cijelu noć.

Olupina je nađena u zoru, a spasioci su ubrzo rekli da nema nikakvog znaka života u srušenoj letjelici, izvijestila je državna televizija.

Iranska TV: Predsjednik i drugi zvaničnici poginuli u udesu helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova i drugi zvaničnici pronađeni su mrtvi na mjestu udesa helikoptera danas, poslije višesatne potrage za letjelicom u planinskoj oblasti na sjeverozapadu zemlje, javili su iranski mediji.

Državna televizija nije objavila šta je uzrok nesreće u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Među poginulim su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian (60), guverner provincije Istočni Azerbejdžan, drugi zvaničnici i tjelohranitelji, javila je državna novinska agencija Irna.

Raisi (63), uvijek sa crnim turbanom na glavi i vjerskom odorom, smatran je ultrakonzervativcem i otvorenim pristalicom javnog reda.

Raisi je izabran za predsjednika 18. juna 2021. u prvom krugu glasanja obilježenog rekordno malim izlaskom birača i izostankom jakih konkurenata.

Podsjetimo, Raisi se vraćao juče sa delegacijom poslije ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana na kojoj je učestvovao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera koji je nestao juče popodne, dok je nadlijetao planinsku i šumovitu oblast na sjeverozapadu zemlje u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom.

LIVEBLOG

14:05

Turski dron nacrtao zvijezdu i polumjesec nakon što je pronašao helikopter

Turski dron nacrtao je tursku zastavu na nebu nakon što je njegova misija završena poslije helikoptreske nesreće u Iranu, javlja BBC.

Nakon višesatne potrage za helikopterom iranskog predsjednika, dronovi poslati iz Turske pronašli su ga rano ujutro na sjeverozapadu Irana.

Опширније

13:46

Imam bio živ sat vremena poslije nesreće

Jedan od putnika u helikopteru bio je Mohamed Ali Al-Hašem, islamski vjerski poglavar iz Tabriza, grada u koji su putovali islamski zvaničnici.

Prema riječima Mohameda Namija, šefa iranske Agencije za upravljanje krizama, Al-Hashem je preživio čitav sat nakon pada, čak je pokušao da stupi u kontakt sa kancelarijom predsjednika.

"Nikakvi DNK testovi nijesu bili potrebni da bi se identifikovali putnici", rekao je Nami, a prenio BBC.

Опширније

13:11

Ali Bageri Kani imenovan za v. d. ministra spoljnih poslova

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani imenovan je za vršioca dužnosti šefa iranskog ministarstva spoljnih poslova, nakon pogibije Hoseina Abdolahijana, prenosi Rojters.

Опширније

12:45

Iran proglasio petodnevnu žalost

Iranski lider i duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost u zemlji nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija i drugih visokih iranskih zvaničnika.

Опширније

12:12

Iran otkazuje sve kulturne i umjetničke aktivnosti na sedam dana

Sve kulturne i umjetničke aktivnosti u Iranu biće obustavljene na sedam dana nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Опширније

11:25

Izrael: Nemamo veze sa smrću Raisija

Izrael nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u kojem je poginulo i nekoliko članova njegove pratnje, rekao je izraelski zvaničnik Rojtersu.

Опширније

11:03

Sahrana Raisija biće održana sjutra u Tabrizu

Iranska novinska agencija Tasnim izvještava da će sahrana predsjednika Ebrahima Raisija biti održana sjutra u Tabrizu - gradu u koji je u nedjelju i putovao.

Agencija navodi da će biti održane i sahrane i ostalih osam osoba koje su poginule u nesreći, pozivajući se na zvaničnike u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Tijela će prethodno biti odvezena u odjeljenje forenzike u Tabrizu.

Опширније

10:57

Devet osoba bilo u helikopteru

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se srušio na sjeverozapadu Irana u nedjelju, u kojem su bili iranski predsjednik i šef diplomatije, prenio je iranski Tasnim njuz.

Опширније

10:39

Objavljeni prvi snimci sa mjesta pada helikoptera

Iranski mediji objavili su prve snimke sa mjesta pada helikoptera.

Na snimku dronom Crvenog polumjeseca, koji je prenijela državna agencija Fars, vide se ostaci helikoptera na strmoj, šumovitoj padini, prenosi CNN.

Опширније

10:15

Predsjednik Irana letio u američkom helikopteru "Bell 212"

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsjednik i ministar spoljnih poslova bio je američki Bell 212 koji je razvila firma "Bell Helicopter" za kanadsku vojsku kasnih 1960-ih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 "Iroquois". 

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom svijeta, a koriste je i vlade i privatni operateri, prenio je Rojters. 

Helikopter je predstavljen 1971. i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD. 

Helikopter "Bell 212" je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja. 

Iranski model bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније