Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

20. 05. 2024. 14:47 >> 14:47

MO RUSIJE

"Ruska vojska zauzela selo Bilogorivka na istoku"

Ruska vojska je objavila danas da je osvojila selo Bilogorivku u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk, jednom od posljednjih koje je izmaklo ruskoj kontroli u toj oblasti.

Rusija je septembra 2022. proglasila pripajanje Luganske i još tri ukrajinske oblasti, Donjecke oblasti na istoku zemlje kao i Zaporoške i Hersonske oblasti na jugu.

"U borbenim operacijama jedinice Južnog sastava potpuno su oslobodile Bilogorivku u Narodnoj republici Lugansk, i zauzele povoljnije položaje", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina kojoj nedostaje ljudstvo i municija pod pritiskom je na velikom dijelu fronta, a Rusija je 10. maja počela novu ofanzivu na sjeveru, dok istovremeno nastavlja napade na istoku Ukrajine.

Selo Bilogorivka nalazi se u Luganskoj oblasti koja je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da strahuje da bi ruska ofanziva, koja je počela 10. maja na sjeveru u Harkovskoj oblasti, mogla biti "prvi talas" mnogo šire ofanzive.

Pored kopnenih napada Rusija nastavlja svakodnevna bombardovanja i granatiranja ukrajinskih gradova. Jedan čovjek je poginuo danas u napadu na Herson, glavni grad istoimene oblasti na jugu Ukrajine, jedne od četiri koju je Kremlj pripojio.

Ruske trupe su morale da se povuku iz tog grada u novembru 2022. pošto su ga okupirale više mjeseci. Od tada je grad pod neprestanim ruskim artiljerijskim i drugim napadima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније