Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ RTS ]

20. 05. 2024. 15:41 >> 15:51
Čitaj mi:

pogled iz Vašingtona i Moskve

Šta čeka Iran poslije pogibije Raisija?

U komentaru američkog Forin polisija ističe se da pogibija predsjednika Irana Ebrahima Raisija stvara neizvjesnost u pogledu budućnosti zemlje kao i nova previranja u regionu. Sa druge strane, ruski stručnjak za spoljne poslova za RIA Novosti kaže da ne očekuje veće promjene u politici Teherana.

Iranski predsjednik i šef diplomatije Ebrahim Raisi i Hosein Amir Abdolahijan poginuli su u nedjelju kada se helikopter koji je prevozio njega i delegaciju drugih iranskih zvaničnika srušio u planinama na sjeveru Irana.

Forin polisi smatra da smrt predsjednika Irana stvara dodatnu nesigurnost u budućnost zemlje i regiona.

Pod Raisijevim mandatom, naglašava se u komentaru američkog magazina, Iran je zauzeo još tvrđi pravac i zaprijetio da dovede Bliski istok na ivicu regionalnog rata.

Za skoro tri godine na vlasti, Raisi je gurnuo zemlju dublje u ulogu jasnog američkog neprijatelja u regionu nakon svog prethodnika Hasana Rohanija. Prvo je tražio detant sa Zapadom zbog iranskog nuklearnog programa prije nego što je pojačao napade preko posrednika, ocjenjuje se u analizi.

Između ostalog, navodi se da je Raisijev mandat doveo do toga da Iran ubrza obogaćivanje uranijuma i uspori pregovore o zajedničkom akcionom planu za nuklearni program nakon što su SAD izašle iz sporazuma 2018. godine, tri godine prije nego što je on stupio na funkciju.

Naglašava se da je Iran pod Raisijem podržao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine velikim izvozom samoublačkih dronova "šahed", da je uticao na pojačanje napada regionalnih milicija na SAD i Izrael nakon početka sukoba u Gazi. Tvrdi se da je samo mjesec dana prije svoje smrti pokrenuo masivan napad dronovima i raketama na Izrael.

Sa druge strane, ruski stručnjak Andrej Baklanov smatra da bi smrt Raisija mogla da uspori proces smanjenja tenzija u odnosima sa SAD i Izraelom koji je, kako kaže, započeo pokojni iranski predsjednik.

Profesor Departmana za spoljne poslove regionalnih studija Fakulteta svjetske ekonomije i međunarodnih poslova kaže da ne treba očekivati radikalne promjene u spoljnoj politici Teherana, prenosi RIA Novosti.

"Neminovno raste napetost u zemlji u ovakvim trenucima i to bi moglo da uspori kontakte, važne događaji u spoljnoj politici se tada ne stavljaju na dnevni red", rekao je Andrej Baklanov.

Prema njegovim riječima, malo je vjerovatno da će Raisijeva smrt promijeniti spoljnopolitički kurs Irana.

"Odnos snaga se ne može radikalno promijeniti zbog odlaska jednog od viših lidera", rekao je Baklanov, istakavši da politička elita zemlje ima sve alate za održavanje stabilnosti u Iranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније