Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

29. 07. 2024. 10:32 >> 10:34
Čitaj mi:

Koncert u Tivtu

"California dreaming" - spoj barokne i rok muzike

Koncert pod nazivom "California dreaming" održaće se 2. avgusta, u Domu Vojske, sa početkom u 21 sat u koprodukciju Tivat Music Festivala i Kotor Arta.

"Pulteve će dijeliti američki i crnogorski muzičari i nastupiti kao jedinstven orkestar predvođen internacionalno afirmisanim dirigentom Nirom Kabaretijem. Kao solista nastupiće Žil Apap, prestižni svjetski priznati violinista prepoznatljiv po svom autentičnom i kreativnom stilu", navode organizatori.

Među američkim muzičarima koji će činiti orkestar su istaknuti muzičari vodećih orkestara iz Kalifornije kao što su Los Anđeles Filharmonija (LA Phil.), Opera Los Anđelesa (LA Opera) i Simfonijski orkestar Santa Barbare i to violinistkinje Džesika Gvideri i Ina Velji, violista Erik Rinearson i violončelista Trevor Hendi.

Podsjećaju da se festivalski orkestar, sačinjen od talentovanih, mladih crnogorskih muzičara, publici već predstavio na dva koncerta, 19. jula u Bogorodičinom hramu u Prčanju i 25. jula u Centru za kulturu Tivat sa vrlo zahtjevnim dionicama i originalnim konceptima koncerata.

"Ovog puta, mladi crnogorski muzičari imaju priliku učiti od svjetski priznatih umjetnika i djeliti scenu sa njima što izuzetno doprinosi njihovom napretku i razvoju. Sve ovo ne bismo mogli organizovati bez izuzetne pomoći naših dugogodišnjih prijatelja Festivala, Porto Montenegra, Henley&Partners, Montenegro Sotheby’s Realty i Regent Porto Montenegra,  kojima se iskreno zahvaljujemo na zajedničkim ciljevima i vrijednostima koje djelimo i dobrom sluhu", istakli su iz PR službe Festivala.

Nir Kabareti, nakon diplomiranja na Bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti dobija angažman u Firenci kao dirigent i lični asistent Zubina Mehte. Debitovao je 2004. godine izvođenjem Krcka Oraščića P.I.Čajkovskog u Teatru Skala, Milano, a zatim je stekao impresivnu reputaciju širom svijeta dirigovanjem simfonijskog, operskog i baletskog repertoara.

Uspješno sarađuje sa umjetnicima kao što su Plasido Domingo, Icak Perlman, Lang Lang, Vadim Rjepin, Elen Grimo i Džojs Di Donato. Trenutno je angažovan na mjestu muzičkog i umjetničkog direktora  Simfonijskog orkestra Santa Barbara u Kaliforniji.

Kaliforniju kao mjesto svoje rezidencije izabrao je i Žil Apap, pa iz ove zajedničke tačke dva umjetnika proistekao je i naziv koncerta California dreaming. Pored nastupa, Žil Apap boravi na Festivalu u okviru KotorArt Akademije gdje violinistima drži majstorske radionice od 28. jula do 01. avgusta, kada će se publici predstaviti polaznici kursa, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 19 časova. Ulaz na koncert polaznika kursa je slobodan.

Nakon učešća na Internacionalnom Menjuhin Takmičenju 1985. godine, Apap uspostavlja doživotnu saradnju i prijateljstvo sa Jehudijem Menjuhinom koji ga je svojevremeno opisao kao „istinskog violinistu 21. vijeka“.  Zajedno su radili na Apapovoj poznatoj kadenci Mocartovog trećeg violinskog koncerta. Prepoznat na međunarodnoj sceni po svom virtuozitetu, njeguje jedinstven pristup muzičkoj interpretaciji objedinjujući standardni repertoar sa džezom i folklornom muzikom, rušeći granice među muzičkim stilovima. Pored nastupa i saradnji sa mnogim međunarodnim orkestrima, Apap sa svojim kvartetom The Colors of Invention predstavlja kamernu muziku kroz fuziju klasičnih djela Vivaldija, Ravela i Bartoka s jedne, i tradicionalnog folklornog melosa sa druge strane. Jedan od njegovih najskorijih projekata jeste etno džez bend Meduoteran sa kojim nastupa širom Evrope na festivalima džez i etno muzike. Osnivač je ansambla crossover muzike The Transylvania Mountain Boys, sa kojim je snimio tri kompakt diska za izdavačku kuću Soni klasik.

Međunarodni festival Kotor Art održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније