Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

27. 07. 2024. 13:22 >> 13:23

nakon 50 godina

Restaurirani film "Derviš i smrt" na Pulskom festivalu

Na Pulskom festivalu, nakon tačno 50 godina od kada je kultni film "Derviš i smrt" u režiji Zdravka Velimirovića nagrađen sa četiri zlatne arene, 18. jula u sekciji Vremeplov prikazan je restaurirani film i time pred punom salom obilježen ovaj jubilej.

Film je najavio, osim organizatora Pulskog festivala Mladen Velimirović, sin autora Zdravka Velimirovića, koji je govorio o filmu, ocu autoru, saradnicima filma i zahvalio Pulskom festivalu što se sjetio da obilježi ovaj jubilej, i oda pijetet autoru i svim saradnicima, ekipi filma, kao i Jugoslovenskoj kinoteci koja je restaurisala ovaj film u saradnji sa A1 Srbija.

Film "Derviš i smrt" na Pulskom festival prije 50 godina dobio je priznanje za režiju - Zdravko Velimirović, za kameru - Nenad Jovičić, scenografiju - Vlastimir Gavrik i sporednu ulogu Abduraham Salji.

"Film (Izvršni producent Centar Film) je napravljen 1974. u saradnji Ministarstava kulture Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Centar filma kao izvršnog producenta i takođe producentskih kuća: Avala film, Studio Titograd, Zeta film, Kosovo film, Bosna Film.
U filmu su igrali izvanredni glumci sa svih strana Jugoslavije i ostavili takođe veliki trag, a pokojni glumac Veljko Mandić iz Crne Gore iako ne u glavnoj ulozi ostavio je veliki pečat u ovom filmu uobičajeno jedinstvenim umjetničkim odrazom u značajnim scenama filma. Ovaj film je dobitnik više nagrada u Jugoslaviji i svijetu i bio je Jugoslovenski kandidat za Oskara te 1974. godine", navode u saopštenju Udruženja "Zdravko i Ranka Velimirović".

Glumci u filmu su bili Voja Mirić - Ahmed Nurudin, Boris Dvornik - Hasan Dželebdžija, Bata Živojinović - Muselim, Faruk Begolli -Mula Jusuf, Veljko Mandić - Kara Zaim, Olivera Katarina - Kadinica, Pavle Vuisić - Muftija,  Abdurahman Šalja - Tatarin, Špela Rozin - Dubrovčanka, Branko Pleša - kadija, Rejhan Demirdžić - Malik, Dragomir Felba - Hadži Sinanudin, Ljuba Kovačević, Ranko Gučevac  - sluga, Ivan Jonaš, Janez Vrhovec - Dubrovčanin, Rastislav Jović i Aleksandar Berček. 

Zdravko Velimirović akademik CANU, je bio profesor i Dekan FDU u Beogradu, dobitnik je više nagrada, priznanja u zemlji i inostranstvu, a između ostalog i dvije Trinaestojulske nagrade, prvu za film "Zublja Grahovačka" 1958. i drugu za film "Lelejska Gora" (Lovćen Filma) 1968. godine.

"Kultni film "Lelejska gora" (Lovćen film) je takođe u velikoj potrebi za hitnom restauracijom zbog zastarjelosti filmske trake i potrebno ga je zaštititi nakon 56 godina od kada je napravljen, digitalno restaurirati kao važan dio kulturne baštine naroda Crne Gore i šire. Na Hercegnovskom Montenegro filmskom festivalu biće upriličen omaž akademiku Velimiroviću, u susret dvadeset godina od odlaska (07.02.2004), gdje će publika imati prilike da 27. avgusta 2024. pogleda restaurirani film "Derviš i smrt"", najavljuju u Udruženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније