Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

28. 07. 2024. 14:35 >> 14:35
Čitaj mi:

GRAD TEATAR BUDVA

Premijera "Nestvarnog grada" - predstava koja spaja publiku i ambijent

U okviru dramskog programa Grad teatra sinoć je premijerno izvedena predstava “Nestvarni grad” zamišljena kao vođena šetnja kroz budvanski Stari grad. Ovaj osobeni spoj teatra, istorije i savremene tehnologije pruža nezaboravno iskustvo koje duboko povezuje publiku sa prostorom i prošlošću Budve.

Tome su umnogome doprinijela usmena svjedočanstva Budvana Slobodana Boba Mitrovića, Dalibora Antoniolia, Jerolima Dragičevića, Ljerke Dragičević, Dragana Stefana i Marije Pjerotić, koji su dodatno obogatili naraciju i kod učesnika probudili najljepše emocije.

Kako navode u saopštenju, sa slušalicama na ušima, publika prati naraciju koja je uvodi u svijet imaginacije i navodi na interakciju sa ambijentom i ljudima oko nje.

"Ona više nije pasivni posmatrač, već aktivni učesnik, podstaknut da istražuje prostor oko sebe i utiče na tok priče. Ovaj projekat je iskorak u novo polje savremenog teatarskog izraza u kojem se briše granica između fikcije i stvarnosti, a publika je u prilici da kroz jedinstveno i nezaboravno iskustvo doživi i vidi Budvu na način na koji je nikad dosad nije vidjela i doživjela. Tematski, učesnici su motivisani da razmišljaju o sjećanju na nov i uzbudljiv način, i da tako svoj život stave u nov i uzbudljiv kontekst. Predstava na različite načine aktivira sjećanje kod publike. Učesnici će putem naracije, i putem sopstvene memorije i imaginacije biti transponovani u neke druge svjetove", navode u saoopštenju.

Vuk Ršumović režiser i tekstopisac predstave istakao je da mu je bilo jako važno da čuje prve utiske.

“Utisci su fenomenalni, vidim da su oni jako emotivno reagovali. Učesnici na premijeri su mahom bili starobudvani koji su i glavni junaci ove priče. Njima je jako stalo do Budve, cijeli život su proveli ovdje. S obzirom na to da je tema sjećanje i ono što je Budva nekad bila, a šta je sada, to je njih najviše i pogodilo i emocije su tu ključne. Sve to što čini naš identitet vezano je za naše emocije i sjećanja i to je bilo neminovno. Prva odluka u stvaranju ove predstave je bila da napravimo nešto što je jako toplo i što će biti pozitivno. Ja sam bio počastvovan što sam pozvan od strane “Grada teatra” da radim na ovom projektu, pa sam htio i da ovo dam Budvi kao neki svoj poklon”, kazao je Ršumović.

Na pitanje da li je ovom predstavom “Grad teatar” opravdao svoje ime, Ršumović je kazao da nije razmišljao o tome, ali da je sada siguran da jeste tako.

“Kompletan Stari grad od početka do kraja je u ovoj predstavi naša scena tako da to ima smisla. Ono što je konstantno jeste ta tema šta je Budva bila nekada, a šta je sada. Kompletna predstava je interaktivna i očekuje se da se dešava ta interakcija sa ljudima koji prolaze pored nas, to je bilo nešto na šta smo računali. Ono što nisam očekivao je brzina kojom se u Starom gradu stvari svakodnevno mijenjuju. Ovdje se bukvalno preko noći pojavljuju novi restorani i stolovi, mirni kutak pored masline postaje nešto drugo. To je jedan aspekt koji je potpuno bio neočekivan i na koji apsolutno nisam računao, ali i to je dio naše realnosti”, kazao je Ršumović.

Pored Vuka Ršumovića, autorski tim čine asistentkinja reditelja Ana Tomović, dizajner zvuka Jakov Munižaba i autorka vizuelnog dizajna Andreja Hamović. U predstavi su učestvovale djevojčice Ana Pavlović i Sunčica Babić, koje su dodatno doprinijele autentičnosti i emotivnom naboju izvedbe.

Predstava „Nestvarni grad“ će biti prikazana i 28, 29. i 30. jula, u 19 sati. Takođe će, zbog specifičnosti programa, ciklus izvođenja biti organizovan i za publiku koja će u avgustu pratiti festival, i to u periodu od 22. do 25. avgusta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније