Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

27. 07. 2024. 17:22 >> 17:24
Čitaj mi:

Sjutra u okviru GRAD TEATRa

Suđić, Svilar i "Virtuozi" u Petrovcu, "Nestvarni grad" ulicama stare Budve

Koncertom pod nazivom "Muzički vatromet Virtuoza i Bojana Suđića" koji će se održati sjutra u 21 sat ispred hotela "Palas" u Petrovcu nastavlja se muzički program "Grada teatra". Specijalni gost je Dušan Svilar, a ulaz na koncert je slobodan.

Kako navode u najav događaja, pobjeda na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika u Zagrebu u najjačoj konkurenciji, pred sam početak sukoba u bivšoj zajedničkoj državi, predstavlja prvu značajnu dirigentsku afirmaciju maestra Bojana Suđića, poslije čega se postepeno gradi karijera umjetnika koga je muzikolog Sonja Marinković označila kao "vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici".

Od samih profesionalnih početaka vezan za Hor i Simfonijski orkestar RTS, od 2005. godine, maestro Suđić je postao i šef dirigent ovih ansambala, bdijući nad ansamblom sve do 2024. Ujedno je obavljao i poslove umjetničkog direktora i tokom sedam godina bio izvršni direktor Muzičke produkcije RTS.

Veoma širok repertoar i brojni koncerti, snimci i gostovanja, veoma pohvalne kritike i brojne nagrade obilježavaju period u kome su ansambli RTS dostigli najviši umjetnički nivo, te, po ocjenama kritičara Marije Adamov "najkompetentniji i najuspešniji ansambl u predstavljanjima kapitalnih vokalno- instrumentalnih dela, naročito kada ih predvodi njihov šef dirigent". Dugogodišnja plodna saradnja sa Beogradskom filharmonijom bila je krunisana nastupima na Bemus-u, turnejom po Kini, kao i CD-om sa muzikom Sergeja Rahmanjinova.

Od sredine 90-tih godina prošlog vijeka maestro Suđić sarađuje sa ansamblom Beogradske opere i baleta, a tokom godina je bio i na funkcijama šefa dirigenta, kao i generalnog muzičkog direktora Narodnog pozorišta, potpisujući brojne premijere, obnove i repertoarske predstave. Premijera opere "Falstaf" Đ. Verdija, koju je muzički postavio maestro Suđić 2023. g. zadobila je najviše ocjene muzičke kritike. Nastupajući sa preko 80 renomiranih orkestara i horova iz čitavog svijeta, kao i sa svim domaćim ansamblima, izdvaja se saradnja sa Kraljevskom operom u Stokholmu, gdje je kao rezidencijalni dirigent dirigovao preko 150 predstava, od čega 10 premijera.

Maestro Suđić je dirigovao svečani gala koncert u Helsinškoj operi povodom novog milenijuma, jubilarni koncert OFUNAM orkestra iz Meksiko Sitija, gdje je punih 9 godina bio stalni gost dirigent, nastupao je širom Evrope, Južne Amerike i Azije. Sarađivao je sa najistaknutijim solistima – Maksimom Vengerovim, Vadimom Rjepinom, Najdželom Kenedijem, Ivom Pogorelićem, Denisom Macujevim, Nikolajom Luganskim, Mišelom Berofom, Šlomo Mincem, Emanuelom Paiem, Plasidom Domingom, Anđelom Georgiu, Brinom Tervelom, i drugima.

2022. godine formira Festivalski orkestar i hor “Virtuozi”. Serijom spektakularnih koncerata pred velikim auditorijumom u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, te nastupima sa vrhunskim svjetskim umjetnicima – violinistima Najdželom Kenedijem i Stefanom Milenkovićem, baritonom Brinom Tervelom, dirigentom Šarlom Ditoa... zadobili su velika priznanja publike i stručne kritike. Ansambl je potvrdu visokog kvaliteta muziciranja dobio i ostvarujući audio snimke pod dirigentskim vođstvom maestra Suđića za inostrano tržište u produkciji kompanije ”New World Classic” iz Nemačke. Nastup "Virtuoza" i violiniste Najdžela Kenedija na svečanom zatvaranju BEMUS-a 2023. g. je proglašen za koncert godine u anketi lista "Politika".

Maestro Bojan Suđić je redovni profesor dirigovanja na FMU u Beogradu, Za svoj rad je dobio najviša nacionalna i strukovna priznanja. Maestro Suđić od 2019. g. obavlja i dužnost umjetničkog direktora BEMUS-a.

Iste večeri, u okviru dramskog programa Grad teatra, u nedjelju, 28. jula, sa početkom u 19 časova biće izvedena prva repriza predstave u formi vođene šetnje „Nestvarni grad“, po tekstu i u režiji Vuka Ršumovića. Predstava je produkcija JU „Grad teatar“ i odvija se kroz budvanski Stari grad.

"'Nestvarni grad' je teatarsko iskustvo koje ruši tradicionalne granice između izvođača i publike. Predstava ima formu vođene šetnje kroz autentični ambijent stare Budve. Sa slušalicama na ušima, publika prati naraciju koja je uvodi u svijet imaginacije i navodi na interakciju sa ambijentom i ljudima oko nje. Ona više nije pasivni posmatrač, već aktivni učesnik, podstaknut da istražuje prostor oko sebe i utiče na tok priče. Ovaj projekat je iskorak u novo polje savremenog teatarskog izraza u kojem se briše granica između fikcije i stvarnosti, a publika je u prilici da kroz jedinstveno i nezaboravno iskustvo doživi i vidi Budvu na način na koji je nikad dosad nije vidjela i doživjela. Tematski, učesnici su motivisani da razmišljaju o sjećanju na nov i uzbudljiv način, i da tako svoj život stave u nov i uzbudljiv kontekst. Predstava na različite načine aktivira sjećanje kod publike. Učesnici će putem naracije, i putem sopstvene memorije i imaginacije biti transponovani u neke druge svjetove. Namjera nam je da gledaocima omogućimo jedno nezaboravno iskustvo i da im zauvjek urežemo u sjećanje doživljaj stare Budve", navodi se u rediteljskoj eksplikaciji Vuka Ršumovića.

Pored Ršumovića, koji potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine Ana Tomović, asistentkinja reditelja, Jakov Munižaba, dizajner zvuka, Andreja Hamović, autor vizuelnog dizajna, i Marija Liješević, u ulozi naratora. U predstavi učestvuju i djevojčice Ana Pavlović i Sunčica Babić.

U dokumentarnom materijalu korišćena su usmena svjedočanstva Slobodana Boba Mitrovića, Dalibora Antoniolia, Jerolima Dragičevića, Ljerke Dragičević, Dragana Stefana i Marije Pjerotić.

Predstava "Nestvarni grad“ će biti prikazana i 29. i 30. jula, u 19 časova, kroz budvanski Stari grad. Takođe će, zbog specifičnosti programa, ciklus izvođenja biti organizovan i za publiku koja će u avgustu pratiti festival, i to u periodu od 22. do 25. avgusta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније