Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B./Beta

28. 07. 2024. 22:18 >> 22:19

"neustrašivi besjednik istine"

Preminula irska spisateljica Edna O'Brajen

Irska spisateljica Edna O'Brajen (O'Brien), poznata po svom buntovnom i feminističkom književnom djelu, umrla je u subotu u 93. godini, saopštila je danas njena izdavačka kuća.

Edna O'Brajen je umrla "u miru u subotu 27. jula poslije duge bolesti", navodi se u poruci njenog agenta Kerolajn Mišel i njene izdavačke kuće Faber.

"Edna O’Brajen je bila jedan od najvećih pisaca našeg vremena. Ona je revolucionisala irsku književnost, opisujući živote žena i složenost ljudskog stanja, i to u prozi koja je bila sjajna i jednostavna i koja je imala dubok uticaj na mnoge pisce", navodi se u saopštenju.

Irski predsjednik Majkl D. Higins opisao ju je kao "jednu od najizuzetnijih pisaca modernog doba", odajući počast "vrhunskoj autorki, obdarenoj moralnom hrabrošću da se suoči sa dugo zanemarenom realnošću irskog društva". Higins je dodao da je ona bila "neustrašivi besjednik istine".

Dva puta finalista u Francuskoj za nagrade Medisi i Femina za svoju autobiografiju "Djevojka sa sela" (2013) i roman "Male crvene stolice" (2016), Irkinja je 2018. dobila književnu nagradu Nabokov američkog PEN centra za "razbijanje društvenih i seksualnih barijera podignutih protiv žena u Irskoj i šire".

Žiri nagrade Femina dodijelio joj je 2019. godine specijalnu nagradu za cjelokupni književni opus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније