Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

27. 07. 2024. 14:57 >> 14:57

Tivat Music festival

Autorsko veče Ivana Marovića - džez uz stilsku igru sa žanrovima

Gornja Lastva bila je sinoć pravi ambijent za autorsko veče Ivana Marovića, u čijem su nastupu sa bendom uživali brojni ljubitelji džeza na TMF-u.

U autorskoj večeri tivatskog kompozitora Ivana Marovića, priređenoj na programu Tivat Music Festivala u Gornjoj Lastvi, na omiljenoj ljetnjoj sceni ljubitelja džeza, sinoć su uživali brojni posjetioci. Muzičari Marija Mitrović na klavijaturama, Tanja Ševaljević Bogdanović na violini, Tin Džaferović na kontrabasu, Blažo Tatar (bubnjevi) i sam Marović na gitari, sa velikim entuzijazmom predstavili su album Bizamkic - “Bisamkiez” za koji je Marović komponovao muziku. Kasnije im se pridružio i Stefan Pavićević na klarinetu.

Kako navode organizatori, sa autorom je vodio razgovor Boris Marković, muzikolog i muzički kritičar, pružajući publici još puniji doživljaj u sjajnoj atmosferi julske večeri, izvan gradske gužve i vrućine. Sjajne izvedbe pokrivale su džez u osnovi, uz stilsku igru i sa žanrovima kao što su surf-rock, psihodelija 60-ih, post-rock.

“Meni je svaki put ovdje vrhunski ugođaj, i zbog prostora i zbog ljudi koji su tu, mada je ovaj put bilo posebno, jer je riječ o mojoj autorskoj muzici, promociji mog albuma Bizamkic, tako da to ima posebnu draž. Zahvalan sam što je došla odabrana publika, koja može da uživa u ovoj muzici na sličan način kao i mi i što nam se pružila prilika da to ostvarimo na novoosnovanom festivalu – TMF-u, a ovakvih ambijenata nema u Berlinu, gdje sada živim, pored Tivta”, izjavio je Marović.

Boris Marković je naglasio da mu je bilo izuzetno zanimljivo da ponovo sarađuje sa Ivanom.

"Pored toga, ambijent je predivan i pravi smiraj, u kome je njegov album mogao u potpunosti da se percipira, kao da kod kuće slušate, plus da ne zamišljate gde se nalazite, već da ovde sve doživite.Mislim da je publika izuzetno dobro primila album. Cilj je bio da joj bliže dočaramo album uz razgovor, da bi možda to lakše dokučila, nego sama kod kuće. Razvoj publike je svuda važan, i u Rimu gde sam nedavno bio na velikim koncertima i u našem regionu, gde god da ste. Edukacija mlade publike je takođe bitna, posebno zbog koncerata klasične muzike, koji nam ovde nisu baš toliko puni. Zato je TMF i priredio toliko programa poslednjih nedelja baš za decu. Ako steknu naviku da slušaju umetničku muziku u tom uzrastu, onda postoji nada”, kazao je Boris Marković.

Publika je imala priliku da kupi i Marovićev CD, kao i da uživa u koktelu nakon koncerta, koji je pripremio KZU Napredak, partner TMF-a na svim događajima u ovom ambijentalnom selu.

Na programu festivala večeras slijedi koncert džez kvarteta “Aureum” iz Austrije, koji počinje u 21.30 na Gumnu na rivi Pine.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacija u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, uz podršku zlatnog sponzora Coca-Cola HBC Crna Gora, te kompanija Luštica Bay, Porto Montenegro, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Regent Montenegro i drugih značajnih sponzora, partnera i prijatelja iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније