Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 08. 2024. 14:37 >> 18:10
Čitaj mi:

ZAVRŠNICA FESTIVALA

Veličanstvena muzička noć: Hor Jadran oduševio publiku u Tivtu

Gradski hor Jadran, koji vodi profesorka Andrea Orlando Tripović, nastupio je premijerno na završnici prvog Tivat Music Festival-a u prepunoj sali Centra za kulturu u ovom primorskom gradu.

Hor je obnovljen poslije dvadesetak godina u februaru, pod okriljem CZK Tivat.

Gosti veličanstvene muzičke noći bili su Gradski hor Budva sa dirigentkinjom Laurom Ivanović i Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor, sa dirigentkinjom Dušicom Ćetković.

Na repertoaru su bile mediteranske pjesme i pop muzika. Kompoziciju Bokeljska noć, hor Jadran izveo je premijerno u obradi Jura Šabana-Stanića, a na bis kompoziciju Galeb i ja pjevao je a capella, uz aplauze i pratnju publike.

Koncertu su, pored zvanica, Tivćana i Bokelja prisustvovali kompozitor Bokeljske noći, Hrvoje Hegedušić i sestra autorke teksta, tivatske pjesnikinje Maje Perfiljeve i Nada Francetic. 

Umjetnička direktorka festivala Dragana Jovanović podsjetila je da je tokom osam nedelja održan 21 koncert na 11 lokacija i da su ugostili preko 550 izvođača iz 21 države.

"Srce mi kaže da sam u posedu lepih trenutaka i sećanja, koje sam sa zadovoljstvom podelila sa umetnicima, saradnicima i sa publikom. Nismo zaboravili ni naše savremenike, Tivćane Ninu Perović i Ivana Marovića, čija su dela izvedena na Festivalu. Ugostili smo različite formacije, sve do simfonijskih orkestara, koji zahtevaju posebne produkcijske uslove. Pored poznatih dela, neke kompozicije smo čuli premijerno, kao uvertiru za operu Gospa od Škrpjela, koju je tek počela da piše Irena Popović Dragović. Posebno smo ponosni na novi ansambl “Boka” i na obnovljeni hor Jadran”, kazala je Jovanović.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održano je na više lokacija u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu u Tivtu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније