Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

28. 07. 2024. 20:18 >> 20:17

XXXVIII festival

Književni i dramski program za sjutrašnji Grad teatar

U ponedjeljak, 29. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem Barbi Marković.

KNJIŽEVNI PROGRAM
    
Barbi Marković, rođena 1980. u Beogradu, studirala je germanistiku i radila prvo kao lektorka. Godine 2009. privukla je pažnju romanom „Izlaženje“, kojim je pripovjetku „Hodanje“ Tomasa Bernharda prenijela na beogradsku klupsku scenu. Ova knjiga je objavljena 2006. na srpskom za izdavačku kuću Rende, a potom je u prevodu Maše Dabić objavljena za njemačku izdavačku kuću Zurkamp. Barbi Marković je 2011/2012. godine bila gradska autorka grada Graca. Godine 2016. za izdavačku kuću Rezidenc Ferlag izašao je roman „Superherojke“, za koji je dobila književnu nagradu Alfa, stipendiju Nagrade Adalbert fon Šamiso, kao i nagradu Prisnic 2019. godine. Ovaj roman je na srpski prevela Maria Glišić i objavljen je 2017. za izdavačku kuću Arhipelag. Te godine je Barbi Marković čitala na manifestaciji nagrade Ingeborg Bahman. Uslijedile su brojne kratke priče, pozorišni komadi i radio drame. Njen roman „Die Verschissene Zeit“ objavljen je 2021. za Rezidenc Ferlag, a knjiga „Minihorror“ izašla je 2023. za istu izdavačku kuću. Godine 2023. Barbi Marković je dobila Umjetničku nagradu grada Berlina za književnost, a 2024. Književnu nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu u kategoriji beletristike.

Barbi Marković je, u intervjuu u Blicu, o svojoj knjizi "Mini horor", u kojoj priča o svakodnevnim horor-scenarijima u životu jednog para u Austriji, rekla da je krenula najpre da piše horor. "Ali, na kraju mi je sve to bilo previše sumorno. Onda sam odlučila da likovima dam imena iz stripa, Miki i Mini, da sve dobije malo komičan karakter. Može da se misli na Diznijeve figure, ali ne mora da bude".

U istom intervjuu je navedeno da je Žiri koji joj je dodjelio nagradu lajpciškog Sajma knjiga u kategoriji beletristike, pohvalio "smiješne i naizgled jednostavne rečenice koje mjere apsurdnu dubinu pada između svakodnevnog života i egzistencijalne situacije u svijetu". Marković piše o našoj sadašnjosti na zadivljujuće smiješan i gorko ozbiljan način – ratni zločini u pozadini, klimatske promjene u prvom planu, a između banalnost naše svakodnevice".
    
Moderator večeri je Gojko Božović, pjesnik, književni kritičar, esejista, izdavač.
    
DRAMSKI PROGRAM

Iste večeri, u ponedjeljak, 29. jula, sa početkom u 19 časova biće izvedena druga repriza predstave u formi vođene šetnje „Nestvarni grad“, po tekstu i u režiji Vuka Ršumovića. Predstava je produkcija JU „Grad teatar“ i odvija se kroz budvanski Stari grad.

“Nestvarni grad je teatarsko iskustvo koje ruši tradicionalne granice između izvođača i publike. Predstava ima formu vođene šetnje kroz autentični ambijent stare Budve. Sa slušalicama na ušima, publika prati naraciju koja je uvodi u svijet imaginacije i navodi na interakciju sa ambijentom i ljudima oko nje. Ona više nije pasivni posmatrač, već aktivni učesnik, podstaknut da istražuje prostor oko sebe i utiče na tok priče.  Ovaj projekat je iskorak u novo polje savremenog teatarskog izraza u kojem se briše granica između fikcije i stvarnosti, a publika je u prilici da kroz jedinstveno i nezaboravno iskustvo doživi i vidi Budvu na način na koji je nikad dosad nije vidjela i doživjela. Tematski, učesnici su motivisani da razmišljaju o sjećanju na nov i uzbudljiv način, i da tako svoj život stave u nov i uzbudljiv kontekst. Predstava na različite načine aktivira sjećanje kod publike. Učesnici će putem naracije, i putem sopstvene memorije i imaginacije biti transponovani u neke druge svjetove. Namjera nam je da gledaocima omogućimo jedno nezaboravno iskustvo i da im zauvjek urežemo u sjećanje doživljaj stare Budve”, navodi se u rediteljskoj eksplikaciji Vuka Ršumovića.

Pored Vuka Ršumovića, koji potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine Ana Tomović, asistentkinja reditelja, Jakov Munižaba, dizajner zvuka, Andreja Hamović, autor vizuelnog dizajna, i Marija Liješević, u ulozi naratora. U predstavi učestvuju i djevojčice Ana Pavlović i Sunčica Babić.

U dokumentarnom materijalu korišćena su usmena svjedočanstva Slobodana Boba Mitrovića, Dalibora Antoniolia, Jerolima Dragičevića, Ljerke Dragičević, Dragana Stefana i Marije Pjerotić.

Predstava „Nestvarni grad“ će biti prikazana i 30. jula, u 19 časova, kroz budvanski Stari grad. Takođe će, zbog specifičnosti programa, ciklus izvođenja biti organizovan i za publiku koja će u avgustu pratiti festival, i to u periodu od 22. do 25. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније