Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

24. 07. 2024. 19:47 >> 19:47
Čitaj mi:

Forum mladih umjetnika

Violončelista Kosta Popović nastupa na Kotor Artu

Međunarodni festival Kotor Art, u saradnji sa Fondacijom Miloš Karadaglić, organizuje solistički koncert mladog i talentovanog violončeliste Koste Popovića u petak, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 sat.

Klavirsku pratnju izvodiće Petar Popović, a na repertoaru će se naći dijela Sonata za violončelo i klavir, op. 102, br. 2, Ludviga van Betovena, Komplimenti, Gaspara Kasada, Sonata za violončelo i klavir, L. 135, Kloda Debisija i Popularna španska svita, Manuela de Falje.

Violončelista, Kosta Popović, dobitnik je stipendije u ciklusu za 2023/2024. godinu, koju dodjeljuje Fondacija Miloš Karadaglić zajedno sa partnerima Adriatic Marinas Porto Montenegro i One Crna Gora.

Ulaz na koncert je slobodan, a na internet stranici Festivala može se pročitati detaljna biografija Koste i Petra Popovića.

Istog dana, u Kreativnom habu, sa početkom u 18 sati, Kotor Art organizuje drugi po redu Forum mladih umjetnika.

"Ovogodišnja tema Foruma je značajna za sve mlade stvaraoce, ali i izvođače. U pitanju su autorska prava, koja vremenom dobijaju nove slojeve tumačenja i ostvarivanja, pogotovo u savremenom dobu, kada su muzički zapisi dostupniji nego prije dvije-tri decenije, zahvaljujući internetu i brojnim platformama za muziku. S obzirom na to da je u direktnoj vezi s profesionalnim pozivom autora, kako stvaralaca tako i izvođača, ova pravna oblast trebalo bi da bude u fokusu razvoja karijere svakog mladog umjetnika. S tim u vezi, ovogodišnji Forum mladih umjetnika bavi se pitanjima autorskih prava, njihovom implementacijom kroz zakonske propise Crne Gore i reperkusijama u praksi", navode organizatori.

Moderatkorka Foruma biće Sara Mandić, dok će mladim učesnicima pomoći iskusni profesori, maestro Mladen Tarbuk i vanredni profesor prava informaciono-komunikacionih tehnologija, dr Đorđe Krivokapić.

"Forum mladih umjetnika pokrenut je 2023. godine, kada se razmatrao položaj mladih umjetnika. Okupljeni oko zajedničkog cilja, mladi umjetnici, kao budući nosioci muzičke scene u Crnoj Gori, analizirali su situaciju, razmatali i predlagali mjere koje bi doprinijele njenom poboljšanju i razvoju, posebno u kontekstu izrade budućih Akcionih planova za implementaciju Nacionalnog programa razvoja kulture 2023–2027", podsjećaju organizaotri.

Kotor Art organizuje mnogo koncerata, majstorskih radionica i foruma za mlade kako bi podržali rad, talenat i inspirisali mlade ljude za dalja istraživanja i usavršavanja.

"Na ljeto 2019. godine, u okviru platforme KotorArt talenti imali smo priliku slušati koncert mladog tria kojeg su činili pijanista Simo Šišević, violinista Luka Perazić i violončelista Kosta Popović. Na ovogodišnjem Festivalu, Luka Perazić svira u tri značajna orkestarska projekta, Simo Šišević je nastupao kao solista 19. jula, dok u petak očekujemo solistički koncert violončeliste Petra Popovića. Ogromno nam je zadovoljstvo pratiti i podržavati rad ovako talentovanih i vrijednih mladih crnogorskih umjetnika. Pored izvođaštva, tim KotorArta uvijek je smatrao da mladi trebaju razvijati kritičko mišljenje, preduzimljivost i da su upravo oni ti koji trebaju da inspirišu druge i podstiču kulturnu scenu Crne Gore na dalji razvoj. Otuda i ideja o formiranju Foruma mladih umjetnika. Ovogodišnja tema o autorskim pravima je vrlo značajna i nadamo se da će mladi dobiti više informacija i znanja iz ove oblasti", izjavili su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније