Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

S.V.

29. 06. 2024. 08:27 >> 08:33

EP - OSMINA FINALA

Italijani protiv Švajcarske ne žele da ponove grešku Francuske

Italijani su se provukli kroz grupnu fazu, pošto su ih sekunde dijelile od eliminacije. Ipak, brži od sudijskog zvižduka u duelu sa Hrvatskom bio je Matija Zakanji, pa su "azuri" nastavili hod ka odrani titule. Prva prepreka u nokaut fazi je Švajcarska, selekcija koja umije da igra sa velikim selekcija, pokazala je to na prošlom Euru, kada je eliminisala Francuze.

Selektor "azura" Lućano Spaleti očekuje više od svoje selekcije u nastavku šampionata nego što je do sada pokazala.

"Sada ulazimo u srce takmičenja, moramo da budemo dosledniji, nemamo drugog izbora. Očekujem više nego što smo do sada pokazali. Nismo pokazali do sada svoj najbolji fudbal, nismo bili na nivou neophodnom za naše ambicije", rekao je Sapleti i dodao:

"Ali zaslužili smo da se kvalifikujemo, čak i ako je to bilo u posljednjim trenucima. Ne možemo sebi da dozvolimo da imamo slabe periode", dodao je on.

Italija je u grupi pobijedila Albaniju (2:1), poražena je od Španije (0:1) i remizirala sa Hrvatskom (1:1).

"Moj kolega selektor Švajcarske je veoma dobar trener, njegov tim je odlično počeo turnir i pokazao mnogo kvaliteta. Imaju igrače svjetske klase kao što je Granit Džaka", izjavio je Spaleti.

On smatra da je ekipa pod manjim pritiskom nakon što je izašla iz teške grupe.

"Sada kada smmo se kvalifikovali igraćemo oslobođeni, jer je to odlučujući meč. Sada je trenutak da djelujemo", dodaje on.

Golman Italije Đanluiđi Donaruma kazao je da protiv Švajcarske greške moraju da se svedu na minimum.

"Grupa je bila teška i mnogi su mislili da smo osuđeni na propast u ovoj... Sada imamo pozitivu i protiv Španije smo zaslužili da izgubimo na osnovu onoga što smo vidjeli, ali protiv Hrvatske smo ostali u igri i izjednačili smo na kraju. Protiv Švajcarske ćemo morati da pravimo što je moguće manje grešaka , ali ubijeđen sam da je ekipa spremna.“, istakao je golman PSŽ-a.

Na drugoj strani, Švajcarci su umalo osvojili prvo mjesto ispred domaćina Njemačke. Vjeruju da ni aktuelni prvak nije nepremostiva prepreka.

Imaju kontinuitet plasmana u nokaut faze, sa više ili manje uspjeha, i znaju kako se igraju ovakvi dueli.

Selektor te selekcije Murat Jakin izjavio je da je njegova selekcija dokazala da se dobro priprema za mečeve protiv "velikih nacija".

"Dokazali smo da se dobro pripremamo za mečeve protiv velikih nacija. Ne želim da kažem ko je favorit, ali mi odlično poznajemo Italiju, njihovu taktiku, kvalitet", rekao je Jakin.

On je podsjetio na to su eliminisali Italijane u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

"U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo smo bili bolji od Italije i poslali smo ih u baraž. Ovo je novo poglavlje u našem rivalstvu sa Italijom", dodao je on.

Golman reprezentacije Švajcarske Jan Zomer je rekao da poznaje dosta italijanskih igrača i dodao da je Italija favorit.

"Spremni smo da se prilagodimo na njihovu taktiku. Brane se kao tim. Ali želim da se fokusiram na našu igru i kako da ih iznenadimo. Naš uspeh dugujemo našem kvalitetu u kontranapadu", rekao je Zomer.

Međusobni dueli

Biće ovo deseti međusobni duel dvije selekcije.

"Azuri" imaju tri pobjede, Švajcarci jednu i to davne 1954. godine na Svjetskom prvenstvu, čiji su bili domaćini. Pet puta je bilo neriješeno.

Pamti se meč u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, kada je Zomer odbranio penal Žoržinju i sačuvao bod, koji je Švajcarce odveo na veliko takmičenje, a Italijane poslao u baraž.

Tamo su eliminisani od Sjeverne Makedonije.

Igrali su i na prošlo Euru i to na otvaranju, Italija je bila ubjedljiva. Dva gola postigao je Lokateli, upisao se i Imobile.

Današnji duel im je prvi u nokaut fazi velikog takmičenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније