Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

30. 06. 2024. 10:05 >> 15:07

NAJAVA DUELA

"Albion" ne smije da bude gord protiv Slovačke

Prije nekih 20-ak dana Engleska je bila prvi favorit za osvajanje EURA. Čak i oni po prirodi sumnjičavi analitičari su bili ujedinjeni da su velike šanse da se 14. jula "fudbal vrati kući".

Sada nakon tri odigrane utakmice malo je onih koji smiju Englesku da proglase za apsolutnog favorita u duelu sa ekipom kakva je Slovačka.

Kako je ekipa koja po "Transfermarketu" košta 1,52 milijarde eura, ima u svojim redovima toliki broj fudbalskih zvijezda, sada strijepi od ekipe koja je tačno deset puta "jeftinija" od njih.

Slovaci se vrednuju na 152 miliona, uz napomenu da gotovo dvije trećine te sume idu na tri igrača - Milana Škirnjara, Davida Hančka i Stanislava Lobotku (oko 100 miliona kumulativne vrijednosti).

Poražavajući su podaci koji prate igru Engleske. Zamislite samo da Džud Belingem, fenomenalni fudbaler Reala, momak koji je kupio srca nakon prvih dodira sa loptom kompletnog "Santjaga Bernabea", ima samo 12 odsto pasova ka naprijed.

Momak koji već ove godine može da bude u izboru za "Zlatnu loptu" je protiv Slovenije bio bez ui jednog šuta, i jedne kreirane prilike, jednog uspješnog starta, i čak 16 izgubljenih lopti.

Ili da jedan od generacijskih zvijezda ne samo engleskog, nego svjetskog fudbala, Hari Kejn, koji je minule sezone pogodio 44 gola na 45 utakmica, sada ima jedan kontakt po poluvremenu sa loptom.

Možemo da pričamo i o Filu Fodenu, najboljem fudbaleru Premijer lige koji je više puta vratio loptu golmanu Džordanu Pikfordu, nego što je dodao Kejnu, a igra formacijski blizu napadača Bajerna.

Zapravo Foden, Kejn i Bukajo Saka su protiv Srbije imali ukupno dva šuta ka golu.

Kada se pogleda igra i poražavajuća statistika, jasno je da su sve oči uprte u selektora Gareta Sautgejta.

Bilo je onih koji su predlagali "scenario Obale Slonovače" povučeni iskustvom ove reprezentacije koja je na Afričkom kupu nacija smijenila selektora tokom turnira, a onda uspjela da ga osvoji.

Sautgejt pokazuje pravi britansku, gotovo birokratsku tvrdoglavost, bez želje da išta promjeni, da da jedan minut šanse recimo sjajnom Kol Palmeru koji je imao fenomenalnu sezonu u Čelsiju, a onda u medijima da konstruira prave žalopojke o tome "kako nedostaje Kalvin Filips", fudbaler čija je karijera već dvije godine u slobodnom padu.

A gotovo je "monitpajtonski" splet okolnosti da se "gordi albion" nalazi u lakšem dijelu kostura turnira.

Njemačka, Španija, Francuska, Belgija, Portugal, sve su to reprezentacije koje Engleska ne može da sretne do finala, i ako uspiju da preskoče Slovake, idu na Švajcarsku koja je juče oduševila Evropu sjajnom predstavom i izbacivanjem Italije sa turnira.

Ne treba ipak pobjeći od toga da Engleska nikada nije imala negativan rezultat u kratkoj istoriji duela sa Slovačkom, i da je Garet Sautgej bio učesnik prva dva duela ove reprezentaicje u kvalifikacijama za Euro 2004.

Možda Englezi uspiju da se trgnu, da zaigraju shodno mogućnostima, možda se Evropa ponovo uplaši od "rike tri lava", ali ni najveći optimisti za sada ne mogu da zamisle takav scenario.

Slovačka je već uspjela da napravi podvig i savlada jednog od favorita (iz drugog reda doduše), Belgiju.

Uslijedio je poraz od Ukrajine, nakon preokreta, i jedna bespoštedna borba i remi sa Rumunima, za koji su svi napominjali da je negdje, nezvanično i dogovoren.

Mnogi za disciplinu Slovaka na turniru pominju Kalabrezea na klupi Franćeska Kalconu, koji radi sjajne pripreme svog tima i ekspolatiše svaki kvalitet koji njegov roster ima.

Snaga Slovačke leži prije svega u disciplinovanoj odbrani koju predvode Milan Škirnjar i David Hančko ali i iskusni 37-godišnji desni bek Peter Pekarik.

Nejgov vršnjak Juraj Kucka i dalje igra kao u najboljim danima, kada je u pitanju igra za nacionalni dres, ali tu su i fenomenali Lobotka koji je zapravo pravi komadant u veznom redu i Andrej Duda.

Lukas Haraslin je gurnur prema naprijed, zajedno sa Ivanom Šrancom dok je Robert Boženik najviše istaknut u napadu, kao klasični "targetman".

Slovaci su pokazali više od Engleza na turniru, već su prebacili sva očekivanja navijača jer su prošli dalje iz dosta teške grupe, tako da će sigurno biti rasterećenija ekipa.

Englezi sa druge strane moraju pored rezultatske opterećenosti konačno da zaigraju.

Foden je napustio kamp zbog rođenja sina, vratio se i biće u startnih 11.

Priliku u veznom redu pored Rajsa bi trebao da dobije Kobi Meinu, i to je jedina zamjena koju možemo očekivati od Sautgejta, jer je na toj poziciji startovao Trent Arnold Aleksander i na posljednjoj utakmici Konor Galager (ah da je tu samo Filips).

Od koga je - dosta je, rekao bi naš narod.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније