Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

Danilo Petrović

02. 07. 2024. 17:28 >> 17:29

MAJSTORI ZA PENALE

Košta i Rikardo, učenik i mentor, heroji portugalske nacije

Portugal i penali - Knjiga sa šest poglavlja, uglavnom sa srećnim krajem, dobila je posljednji dio sinoć u Frankfurtu, a heroj nacije nije bio ni Ronaldo, ni Bruno, ni Bernardo - već golman, Diogo Košta.

I sve je djelovalo poznato - navijači, ne samo portugalski doživjeli su fleš bek na upravo Euro u Portugalu i od tada miljenika - Rikarda Aleksandre Martins Soareša, ili prosto Rikarda.

Prije 20 godina na La Lužu spektakularni meč Engleske i Portugala nakon 2:2 i šokova na obje strane otišao je u jedanaesterce. A u penal seriji, koju je Bekam otvorio velikim promašajem u portugalskog idola izrastao je Rikardo.

Golman Sportinga odbranio je šut Darijusa Vasela za pobjedu, spasao Ruija Koštu između ostalih, i to bez rukavica! A potom sam šutirao u sedmoj seriji i odveo domaćina na Holandiju u polufinalu.

Dvije godine kasnije, na Mundijalu, baš u Njemačkoj, u Gelzenkirhenu isti akteri, takođe u četvrtfinalu - i ponovo je glavnu riječ imao Rikardo, odbranio je tri penala Lampardu, Džerardu i Karageru i donio Portugalu polufinale s Francuzima, u kom nije mogao da zaustavi Zidana sa 11 metara.

Sve ovo još zanimljivije kada se zna da je Rikardo, zajedno sa imenjakom Karvaljom, dio stručnog štaba Roberta Martineza na Evropskom šampionatu u Njemačkoj i da je upravo mentor Dioga Košte, meč vinera osmine finala sa Slovenijom.

“Ovo je vjerovatno najbolja utakmica u mom životu, vjerovatno utakmica u kojoj sam bio najkorisniji a Rikardo, kao i svi uostalom, hrabrio me i imao sam dodatnu motivaciju da ih učinim ponosnim”, kazao je Košta.

Nije samo odbranjenim penalima 24-ogodišnji golman Porta doprinio plasmanu Selesaa u top 8 - ostavio ih je u igri za jedanaesterce, kada je pojavom praktično uplašio Šeška u istorijskoj šansi u 115. minutu.

"Za mene, on je jedan od najboljih golmana svijeta i to ne govorim samo zbog današjnih odbrana ili penala u kojima je blistao. To pokazuje na golu Porta već duže vremena. On je top klasa golmana i veoma smo srećni što imamo takvog čuvara mreže”, rekao je Palinja njegov saigrač.

Ovo je bila četvrta pobjeda Portugalaca u šestoj penal seriji u istoriji - Na Euru 2012. savladala ih je Španija u polufinalu, a drugi poraz doživjeli su od Čilea, na Kupu konfederacija 2017, kao prvaci Evrope.

Tada ga je šampion Južne Amerike dobio nakon samo 3:0 serije a Klaudio Bravo vezao je tri obrane Kvarezmi, Mutinju i Naniju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније