Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

01. 07. 2024. 10:42 >> 10:58

NAJAVA FRANCUSKA BELGIJA

Duel za iskupljenje i derbi cijele osmine finala

I Francuska i Belgija su reprezentacije od kojih se dosta očekivalo na ovom Evropskom prvenstvu.

Francuska je uz Englesku postavljena za prve favorite turnira, a nakon tri odigrana meča u grupnoj fazi, i prikazanoj igri daleko od toga da djeluju da su na istoj ravni na kojoj su recimo Njemačka ili Španija.

Na kraju su završili kao drugi iza Austrije, bez postignutog gola iz igre (od dva data gola, jedan je bio autogol, jedan iz penala), uz utisak neiskorištenog potencijala koji imaju u svom rosteru, jer su jedna od rijetkh ekipa čije bi i rezerve po kvalitetu mogle komotno da osvoje EURO.

Ako ništa Kilijan Mbape, prva zvijezda tima je konačno pogodio na Euru, svom trećem u karijeri.

Posebno su momci Didjea Dešana razočarali u utakmici sa Poljskom, u kojem Poljacima ništa rezultatski nije značilo, a Francuzima je pobjeda donosila i prvo mjesto, i lakšeg protivnika u osmini, i na kraju lakšio dio kostura.

Međutim ponovljeni penal Roberta Levandovskog gurnuo je Francusku na neočekivani duel sa Belgijancima.

Kad se pogleda međutim statistika "Trikolori" su do sada na prvenstvu stvorili 47 šansi, i pitanje je vremena kada će krenuti i da pogađaju mrežu protivnika.

Kada se zbirno pogleda, pet od posljendjih šest utakmica na evropskim prvenstvima završili su remijem, mada i gol Levandovskog je jedini koji su primili u posljendjih pet mečeva na turniru.

Ni Belgija nije demonstrirala ono što se od nje očekuje. Sa nesuđenom "zlatnom generacijom" koja je sada već na zalasku, Belgijanci su prošli dalje zahvaljujući pobjedi 2:0 nad Rumunijom, dok nisu uspjeli gol da postignu protiv Slovaka i Rumuna.

Sve oči uprte su u Romelu Lukakua, napadača koji je postigao tri gola na turniru ali sva tri su poništena zbog upotrebe VAR-a, i to ne zbog robusnog napadača Čelsija već njegovih saigrača.

Sa druge strane i Lukaku je imao nekoliko stoprocentnih šansi koje nije iskoristio pa ima i onih koji bi prije njega vidjeli mladog napadača RB Lajpciga Loisa Opendu.

Gledano ukupno do sada na turnirima Belgija je uputila 46 udaraca, i dala samo dva gola, pa ovaj duel predstavlja sudar ekipa koje su nakon reprezentacije Srbije najneifikasnije na EURU (procenat preciznosti 4,2 odsto).

Belgiju prati neefikasnost još od Katara 2022 godine, pa kada se pogleda zbirno šest utakmica sa dva turnira postigli su svega tri gola iz 83 pokušaja.

"Crveni đavoli" su međutim već dva puta prolazili prvu prepreku na posljednja dva evropska prvenstva, i oba puta su zaustavljeni u četvrtfinalu.

Selektor Domeniko Tedesko je juče javno napao organizatore turnira, sa lošom organizacijom transporta ekipe od hotela do stadiona, pa su tako protiv Ukrajine stigli toliko kasno, da on nije mogao da održi govor svojim fudbalerima, a imali su i manje vremena za zagrijavanje.

I dok su prije turnira spadali u drugi krug favorita za osvajanje EURA, nakon prikazanog u grupnoj fazi sada svega 2,6 odsto onih najoptimističnijih navijača i dalje vjeruje u Tedeska i ekipu.

Ostaje samo da se vidi koja će ekipa da proradi u međusobnom duelu, ali nema sumnje da će danas u Dizeldorfu da se odigra derbi cijele osmine finala budući da se sastaju druga i treća ekipa po FIFA rang listi.

Očekuje se da će Dešan igrati u 4-3-3 formaciji  Mbape, Dembele i Grizman bi trebali da budu naprijed, vezni red je predvode Rabio, Čuameni i Kante, dok su u posljendjoj liniji Saliba i Upamekano i Ernandes i Kunde kao bekovi.

Tedesko će igrati u 4-2-3-1 formaciji sa Lukakuom i dalje najvjerovatnije kao najisturenijim fudbalerom.

Kevin de Brujne bi trebalo da orkestrira iza njega sa Dokuom i Lulebakiom kao krilima, koji bi trebalo da dobije prednost u odnos na Trosara.

Onana i Tilemans su u veznom redu, a pozadi Fertogen i Fes, sa Teteom i Kastanjom kao bekovima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније