02.07.2024 22:53
Share Comments0 Edit
L.V.

EURO

Partija života Demirala lansirala Turke u četvrtfinale

Merih Demiral nije mogao ni da sanja da će upravo on sa dva gola da postane heroj turske nacije u pobjedi nad Austrijom 2:1.

Utakmica nije ni počela, a Turska je povela 1:0. Merih Demiral je u 57. sekundi šokirao Austrijance nakon kornera. Bio je to pravi "fliper" u odbrani Austije, a defanizivac Al AHlija se najbolje snašao i postigao drugi najbrži gol u istoriji EURA.

Ako se gleda samo nokaut faza, onda je gol bivšeg igrača Juventusa i Atalante najbrži.

Austrijanci su probali odmah da uzvrate, prvo šutem Zabicera, a onda i oni iz kornera, ali je upravo Demiral spasio gol, jer reagovao ispred Baumgartnera.

Da je turski štoper bio najopasniji igrač turske govori i prilika do kraja poluvremena, ponovo nakon kornera, ali je ovog puta loptu ramenom zahvatio i prebacio je preko prečke.

U nastavku, blaga inicijativa Austrije koja je "rodila" samo jednu pravu priliku za njih do tada.

Marko Arnautović je dobio savršenu loptu od Poša u šesnaesterac ali nije dobro reagovao i pucao je pravo u golmana Gunoka. Da je fudbaler Intera samo blako potkopao loptu bilo bi 1:1.

A onda novi šou Demirala. Korner Gulera i skok defanzivca Turske između dva fudbalera Austrije.

Golman Penc je samo mogao da isprati loptu pogledom.

Brzo su uspjeli Austrijanci da odogovre i ponovo dođu na gol zaostatka.

Zabicer je izveo korner, večeras sjajni Poš je dodao za retervistu Gregoriča, a fudbaler koji je u prijateljskoj utakmici u kojoj je Austrija slavila sa 6:1 protiv Turske postigao het trik, je "zakucao" loptu u gol Gunoka.

Stiskali su obruč oko gola Turske Austrijanci ali nisu imali prilika sve do posljednjeg minuta. 

Baumgartner se našao u sjajnoj poziciji šutirao je sa četiri metra, ali je Gunok panterskom intervencijom spašava Tursku.