Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

01. 07. 2024. 12:06 >> 12:07

NAJAVA PORTUGAL-SLOVENIJA

Ronaldo za istoriju i prekid golgeterskog posta, Slovenci već nadmašili očekivanja

Nakon dva kola Evropskog prvenstva, samo su Španija i Portugal garantovano obezbijedili ne samo prolaz dalje, već i prva mjesta u svojim grupama.

Međutim za razliku od "furije", Portugal je razočarao u posljednjem nastupu budući da je poražen od Gruzije 2:0.

Jeste, na teren je izašla druga postava, sem Kristijana Ronalda, ali i ta druga postava je sastavljenja od fudbalskih zvijezda.

Sve se na kraju "slomilo" na Antonija Silvu, štopera Benfike koji je direktan krivac za oba gola "krstaša". Prvo mu je pobjegao Hviča Kvarachelija, da bi kasnije napravio penal koji je Mikautadze pretvortio u gol.

Sada protiv Slovenije nema sumnje da će Martines poslat kompletan prvi tim, u želji da se ne ponovi 2008. godina kada je "selesao" posljednji put imao dva vezana poraza (poraz od Švajcarske 2:0 u grupi, pa od Njemačke 3:2 u četrtfinalu).

Oprez za Portugal je da su izgubili u martu na prijateljskom meču, upravo od Slovenije, kao i da su od osvajanja EURA 2016. godine, samo trijumfovali u jednom od četiri elimanicona meča.

Kristijano Ronaldo je i dalje centralna figura, sa željom da pogotkom postane najstariji strijelac u istoriji evropskih prvenstava.

Rekord je postavio Luka Modrić na ovom turniru protiv Italije kada je sa 38 godina i 289 dana postao najstariji.

Ironično bi bilo da Ronaldo postigne gol, ali onda da to uradi još stariji Pepe, koji je i dalje važan šraf u odbrani "selesaa".

Najbolji igrač u istoriji Portugala međutimima post na sedam vezanih utakmica na velikim turnirma na kojima nije postigao gol za svoju zemlju, što je njegov i najveći post u karijeri kada je u pitanju reprezentativni fudbal.

Rolando je posljendji put zatresao mrežu Gane u Kataru 2022. godine i do tada je imao 19 udaraca ka golu protivnika, ali ga jednostavno neće gol.

I dok su sva svjetla i dalje na njemu, ključni fudbaler u postavi Portugala je Vitinja. Vezni igrač PSŽ-a ima najviše tzv. "line breaking" pasova od bilo kojeg saigrača iz reprezentacije (29 ukupno). On jei igrač koji pod visokim presingom ima 90 odsto uspješnih dodavanja i ukoliko želi da zaustavi Portugal, Matijaž Kek će morati da smisli taktiku kako upravo njega da zadrži.

Portugal uz Njemce ima najveći posjed na turniru, najmanje udaraca protivnika ka svom golu.

Slovenija je prolaskom dalje već ispisala fudbalsku istoriju svoje zemlje, jer prvi put u istoriji došla do nokaut faze nekog velikog takmičenja.

Tako da u startu Slovenija bez pritiska, kakav će imati Portugal.

Remijem protiv Engleske, Kekova četa je došla do devet vezanih utakmica na kojima ne zna za poraz.

Na ovom EURU tri utakmice, tri remija, bili su autsajderi u svakom meču, ali svaki su odigrali disciplinovano, ravnopravno.

Nisu ekipa koja ide na posjed, zapravo sa 32 odsto posjeda su najgori od svih učesnika nokaut faze, sa trećim najgorim posjedom neke ekipe u eliminacionom djelu ikada (Island je 2016. imao 29 odsto, Švedska četiri godine kasnije 30).

Svoju šansu čekaju iz kontra napada, gdje je sjajan Benjamim Šeško, koji iako nije postigao gol učestvuje u svakom bitnijem napadu, i konstatno čeka priliku da iskoristi svoju brzinu i povuče loptu naprijed.

On je upravo do sada na turniru zabilježio najveću brzinu sa 35,9 km na čas.

Adam Gnezda Čerin bi trebao da odigra ključnu ulogu u visokom presingu upravo na Vitinji, a interesantno je da je upravo fudbler Panatinaikosa bio strijelac na tom jedinom duelu Slovenije i Portugala.

Portugal bi trebalo da izađe u najjačem sastavu u 4-3-3 formaciji, u kojoj je Ronaldo najistureniji, dok su Rafael Leao i Bernardo Silva više po krilima.

Vezni red Vitinja, Žoao Palinja i Bruno Fernandeš, dok su na štoperskim pozicijama Ruben Diaš i Pepe, po bogovima Nuno Mendeš i Žoao Kanselo. Na golu je Diogo Košta.

Kek će se držati svoje 4-4-2 formacije sa Šeškom i Šporarom u napadu (njih dvojica su uputili kombinovano 12 udaraca ka protivničkom golu na turniru)-

Vezni red drže Gnezda Čerin i Elšnik, na desnom krilu je Stojanović na lijevom Mlakar.

Odbranu bi trebalo da drže Drkušić i Bijol, dok su po bekovima Karničnik i Balkovec. Na golu je u najveća zvijezda tima, sjajni Jan Oblak.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније