Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

30. 06. 2024. 11:19 >> 11:20

NAJAVA DUELA

Krstaški (ne)moguć pohod na "la rohu"

Španska vladavina svjetskim fudbalom počela je na Euru 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj kada su već u grupi imali sve tri pobjede.

Nakon 16 godina ponovo "La roha" ima sve pobjede u grupi, i to onoj koja je nosila naziv "grupa smrti", a brojni su oni koji smatraju da je ekipa Luisa de la Fuentea u najužem krugu favorita.

Naravno tu ide pretpostavka da su apsolutni favoriti protiv jedne od najljepših priča turnira, ekipe Gruzije, i ma koliko "krstaši" da su kupili srca svih neutralnih navijača, njihova pobjeda i prolaz dalje bi bila najveća sportska senzacija decenije.

Špancima to može da bude donekle problem, što cijela javnost najavljuje taj okršaj u četvrtfinalu, kao apsolutni derbi cijelog prvenstva.

Međutim De la Fuente je svjestan da su njihove komšije sa Iberijskog poluostrva izgubile od Gruzina, i vjerovatno će ekipu dobro da pripremi za "meč po meč", pa je Njemačka od sinoć zabranjen pojam u španskom taboru.

Uspio je iskusni Baskijac da odmori gotovo kompletnu prvu postavu i opet da trijumfuje u duelu sa Albanijom uz pregršt šansi koje je Španija stvorila i na tom meču, po njima rezultatski nepotrebnim.

Prije toga su održali lekciju Italijanima, koji su nekako uspjevali da prežive pravu kanonadu Španaca, ali na kraju i da pokleknu autogolom Kalafiorija.

I protiv Hrvatske su demonstrirali silu i ubjedljivo slavili sa 3:0 na otavaranju turnira.

Stoji iznad De la Feuntea i duel njegovog prethodnika Luisa Enrika na Mundijalu u Katru, kada je takođe u četvrtfinalu Španija bila favorit protiv senzacionalnog Maroka, a na kraju nakon penala morala da pakuje kofere za nazad.

Očekuje se da se u prvu postavu vrate supertalentovani tinejdžer Lamine Jamal i sjajni Niko Vilijams.

Njih dvojica su do sada stvorili pet velikih prilika, i imali pet uspješnih driblinga na prve dvije utakmice, i tako su postali prvi fudbaleri od Andreasa inijeste i Davida Silve kojima je to pošlo za rukom na Euru 2016. godine.

Dani Karvahal i Robin Le Norman, moraju da se čuvaju kartona, jer ukoliko bi dobili žute kartone propustili bi duel sa Njemcima.

Napad sa predvodi kapiten Alvaro Morata, dok će vezni red biti u sastavu Pedri, Rodri, Ruiz, i pored toga što je i Dani Olmo zaslužio da startuje, posebno nakon sjajne partije protiv Albanije i asistencije za Ferana Toresa.

Ali količina talenata i umijeća s kojim Španija raspolaže je gotovo beskonačan.

Vili Sanjol sa druge strane je ostvario ono što je najavljivao, a što mu niko nije vjerovao - Gruzija neće da bude turista i svakome će da gleda da "zagorča život".

Vjerovatno i najzanimljiviji duel prvenstva do sada je duel Gruzije i Turske, koji je podjsećao na one bokserske mečeve u kojima oba boksera spuste gard i bespoštedno se udaraju, pa ko prvi poklekne.

Na kraju poraz ih nije pokolebao da u duelu sa Češkom uzmu bod, i onda pobjedom nad favoritom Portugalom obezbijede sebi nokaut fazu na debitantskom nastupu. Nije moglo slađe.

Dobro, rekli bi neki da je Portugal, koji je ranije obezbijedio prvo mjesto izašao sa drugim timom, ali i ti fudbaleri talentom i umijećem ne zaostaju za prvim izborom Roberta Martineza.

Uz sve to igrao je i Kristijano Ronaldo, koji je želio pogodak kako bi oborio još jedan rekord, ali nije mu pošlo za rukom.

Sanjol od starta forsira 5-3-2 taktiku sa Hvičom Kvaratshelijom koji ima apsolutnu slobodu kretanja u napadu.

"Kvaradona" se kreće obično po svojoj lijevoj strani, ali ima dozvolu da se slobodno kreće u napadu.

Žorž Mikautadze je fudblaer koji je do sada pogađao mrežu protivnika na sva tri meča.

Prije njega to je za rukom polazilo samo trojici fudbalera, Viktoru Ponedelniku iz Sovjetskog saveza na dva uzastopna prvenstva (1960. i 1964.), Hristu Stoičkovu za Bugarsku 1996. i Geretu Bejlu na Eeuru 2016.

Nakon njih dvojice ne treba zaboraviti ni sjajnog Georgija Kočorašvilija, pravi dinamo na sredini terena, fudbaler koji ima sjajnu kontrolu lopte, smirenost, odličan u defanzivi i gotovo da nema ni teorijske šanse da nakon turnira ne stigne neka ponunda na adresu Levantea.

Greota je da fudbaler tih mogućnosti igra u španskoj drugoj ligi.

I golman Giorgi Mamardašvili će najvjerovatnije napustiti Valensiju jer već su brojni velikani u redu za dvometraša na golu Gruzije.

Sačuvao je 16 od 17 udaraca ka svom golu, a na turniru ima 21 odbranu ukupno lime se izjednačio sa letonskim golmanom Aleksandersom Kolinkom koji je imao isti broj na turniru 2004. godine.

Sanjol neće moći da računa na standardnog Anzora Mekvabišvilja, koji propušta meč zbog parnih kartona, a umjesto njega će igrati Solomon Kvirkvelija, dvostruki dobitnik nagrade "gruzijski fudbaler godine", ali igrač koji je u poznim godinama i koji nastupa u saudijskoj drugoj ligi.

Iako će srca svih neutralaca da budu uz njih sve ide ka tome da se večeras u Kelnu završava jedna od najljepših priča ovogodišnjeg izdanja EURA.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније