Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

L.V.

01. 07. 2024. 12:56 >> 12:57

EURO 2024

Bogata istorija duela Belgije i Francuske, Slovenci slavili u jedinom duelu sa Portugalom

Sudarom Belgije i Francuske i osmini finala Evropskog prvenstva nastavljena je tradicija brojnih okršaja ove dvije reprezentacije.

Čak 75 puta su do sada kroz razna takmičenja, prijateljske utakmice, kvalifikacije "crveni đavoli" i "trikolori" ukrstili koplja i interesantno Belgija je u prednosti sa 30 pobjeda.

Francuska je slavila u 26 duela, dok je 19 utakmica završeno bez pobjednika.

Belgijanci su bili uspješni posebno na početku kada su i ostvarili pobjede od 7:0 (1905. godine), 7:1 (1911.), 6:1 (1930.).

Međutim na velikim takmičenjima Fracuzi su dosta su uspješniji.

Sve je počelo Mundijalom 1938. godine gdje su slavili 3:1 i izbacili Belgiju upravo u osmini finala (tada je format bio direktno na ispadanje).

Na EURU 1984. godine Francuska je slavila 5:0 u pohodu na svoj prvi evropski tron u grupnoj fazi.

Potom je uslijedila utakmica za treće mjesto na Mundijalu u Meksiku 1986. godine i nova pobjeda "Trikolora", ovog puta nakon produžetaka 4:2 (2:2 nakon 90 minuta).

Posljednji duel na nekom velikom takmičenju desio se u polufinalu Mundijala 2018. godine koji je posebno zabolio Belgijance jer su bili i bolji u tom duelu ali na kraju presudio je gol Samjuela Umtita u 51. minutu.

Francuzi su slavili i u Ligi nacija 2021. godine i to nakon velikog preokreta.

Belgija je vodila na poluvremenu golovima Karaska i Lukakua, ali u drugom Francuska je preokrenula kolovima Benzeme i Mbapea, da bi u 90. mintu Teo Ernanes donio pobjedu "Trikolorima".

Sa druge strane Slovenija i Portugal su odigrali samo jedan meč i to u martu ove godine.

Ekipa Matijaža Keka je slavila 2:9 golovima Gnezde Čerina i Elšnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније