Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

L.V.

30. 06. 2024. 11:45 >> 11:46

TRADICIJA NA STRANI ENGLESKE I ŠPANIJE

Šta kaže istorija međusobnih duela: Slabe šanse za Slovačku i Gruziju

Današnji mečevi četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu ne donose utakmice bogate istorije.

Dobro mahom i jer su i Slovačka i Gruzija relativno "mlade zemlje" koje su svoju nezavisnost stekle 1993. odnosno 1991. godine, pa mahom nisu ni mogle da dođu do nekog velikog broja mečeva.

Slovaci sa Engleskom u šest mečeva ne znaju za trijumf.

Pet poraza, jedan remi. ali interesantno da je baš taj remi stigao na evropskom prvenstvu 2016. godine.

Treba dodati da sem prijateljskog duela iz 2009. godine kada je Engleska slavila sa 4:0, ni jedna druga pobjeda nije bila veća od gola razlike, a najčešći rezultat na polovoini međusobnih duela je bio 2:1 za "gordi albion".

Još jedna zanimljivost je da u je prvim međusobnim duelima sa Slovačkom, u kvalifikacijama za EURO 2004. godine u oba meča u startnih 11 bio sadašnji selektor Engleske Garet Sautgejt.

I Španci su apsolutni favoriti u deulu sa Gruzijom, što pokazuje istorija mečeva ove dvije reprezentacije gdje je "la roha" slavila šest puta, dok je Gruzija uspjela da pobjedi jednom.

"Krstaši" su, iako je u pitanju prijateljski meč, šokirali svjetsku javnost kada su odnijeli pobjedu na "Alfonsu Perezu" (stadionu Hetafea), pogotkom Tornikea Okriašvilija, tada fudbalerom Genka, koji ima danas 32 godine, ali i koji se povukao iz reprezentacije 2021.

Španija je na posljednja tri duela dala ukupno 14 golova, a dva duela došla su i u kvalifikacijama za ovaj Euro.

U Tbilisiju potop Gruzije i poraz od čak 1:7, uz gol Laminea Jamala koji je tada bio "svježe" napunio 16 godina.

Sa precizno 16 godina i 57 dana Jamal je postao najmlađi fudbaler i strijelac u istoriji Španije (oborio rekord Gavija), ali i najmlađi strijelac u istoriji kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Posljednji duel pripao je Špancima iako je na poluvremenu bilo 1:1 (golovi Le Normana i Kvaratchelije), ali su u drugom poluvremenu pogađali Feran Tores i bio je autogol Luke Lokošvilija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније