Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

L.V.

25. 06. 2024. 14:10 >> 14:15
Čitaj mi:

FINALE PROTIV SSSR-a

Dan kada je postignut najljepši gol EURA: 36 godina od magije Van Bastena

Cijela svjetska javnost okrenuta je put Njemačke gdje se održava Evropsko prvenstvo u fudbalu, po mnogima nikad zanimljivije i atraktivnije, bogato lijepim golovima, atraktivnim fudbalom, neizvjesnošću.

Međutim prije 36 godina, prvenstvo Starog kontinentna se takođe održavalo, doduše tada u Zapadnoj Njemačkoj, a obilježila ga je "konačno" reprezentacija Holandije.

Konačno, jer je još od vremena najvećeg holandskog sina svih vremena Johana Krojfa popularno "Oranje" sinonim za lijep fudbal, ali i poraze u finalima, pa su tako gubili dva puta u finalima Mundijala, jednom u finalu EURA.

Zato su 1988. u polufinalu savladali svoju "beštiju" Zapadnu Njemačku, prekoretom 2:1, a onda u finalu Sovjetski savez 2:0.

Finale se igralo na Olimpijskom stadionu u Minhenu, upravo na današnji dan a ostaće upamćeno po vjerovatno najlješem golu svih vremena kada su u pitanju Evropska prvenstva.

Prvo je Rud Gulit u 32. minutu načeo mrežu sjanog golmana Rinata Dasajeva, ali je kruna utakmice sjajni volej Marka Van Bastena.

Vezista Ajaksa Arnold Mjuren je poslao pas na suprotnu stranu a zvijezda Milana je uhvatila spektakularan volej i  zatresla mrežu Sovjeta.

Fudbalski "knjiški moljci" reći će da je ovaj gol ponovio švajcarski reprezentativac Pajtim Kasami, koji je pogodio u duelu svog Fulama i Kristal Palasa, a kasnije je proglašen za gol sezone 2013/2014. Premijer lige, i nominovan za Puškaš nagradu.

 Međutim ako je iko bio blizu da dostojno replicira magiju Van Bastena, onda je to odradio brazilski fudbaler i povremeni reprezentativac, Tajson, koji je 2012. godine gotovo sa iste pozicije uhvatio volej u delu Metalista i Rozenborga. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније