Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.J. [ FoNet/N1 ]

12. 07. 2024. 13:27 >> 13:32

Generalna skupština UN

Traže od Rusije da nuklearnu elektranu u Zaporožju vrati Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) zatražila je od Rusije da hitno povuče vojno i drugo osoblje iz najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju i vrati je Ukrajini, javlja danas AP.

Rezolucijom usvojenom u četvrtak potvrđeno je da 193 člana skupštine UN podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“ Ukrajine, a Rusija je ponovo pozvana da momentano „obustavi agresiju na Ukrajinu“ i povuče trupe sa ukrajinske teritorije.

Rezolucija, posvećena bezbjednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, usvojena je sa 99 glasova za i devet protiv, dok je 60 zemalja bilo uzdržano, a 25 nije glasalo.

Prema podacima sa sajta UN, među zemljama koje su podržale Rezoluciju je i Srbija, kao i sve ostale zemlje iz regiona. Mađarska je takođe glasala za Rezoluciju „Sigurnost i bezbjednost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje“.

Rusiji su se u glasanju protiv te rezolucije pridružile Bjelorusija, Kuba, Eritreja, Mali, Nikaragva, Sirija, Burundi i Sjeverna Koreja. Kina, Indija, Južnoafrička Republika, a mnoge zemlje Bliskog Istoka bile su među uzdržanima.

Rezolucijom je izražena „ozbiljna zabrinutost zbog nesigurne situacije nuklearne elektrane u Zaporožju“, uz ocjenu da bi vraćanje pune kontrole Ukrajine nad tom elektranom osiguralo njenu bezbjednost i omogućilo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da sprovede „bezbjedne, efikasne i efektivne mjere zaštite“.

Strahovi od nuklearne katastrofe u Zaporožju postoje otkako su ruske trupe zauzele tu nukleranu elektranu ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Zaporožje, koje ima šest nuklearnih reaktora, nalazi se na teritoriji pod ruskom kontrolom na jugoistoku Ukrajine u blizini linija fronta i često je u opasnosti zbog unakrsne vatre.

Ukrajinski ambasador u UN Sergej Kislica optužio je Rusiju da „krši ključne principe tehnološke i fizičke nuklearne sigurnosti“ i nastavlja da napada elektranu u Zaporožju.

Podsjetio je da su Ukrajina i susjedne zemlje pretrpjele „katastrofalne posledice“ nuklearne eksplozije u Černobilju 1986. godine, ocjenjujući da bi posljedice mogućeg akcidenta u Zaporožju, koji je „namjerno pretvoren u ključnu komponentu za vojnu strategiju Rusije, bile još katastrofalne“.

„Ako samo ostanemo skrštenih ruku, sreća nas neće pratiti zauvijek, i akcident je neizbježan“, upozorio je Kislica.

Zamjenik ruskog ambasadora Dimitrij Polinski optužio je Ukrajinu i njene zapadne saveznike da pokušavaju da kroz rezoluciju dobiju „blagoslov“ Generalne skupštine UN za zaključke nedavne mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније