Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ BETA ]

30. 09. 2024. 21:25 >> 21:25
Čitaj mi:

miler saopštio

Izrael obavijestio SAD o ograničenim kopnenim operacijama koje planira u Libanu

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je večeras da je Izrael informisao SAD o ograničenim kopnenim operacijama u Libanu koje planira.

Na brifingu za novinare on je potvrdio da se razgovara o tim operacijama, ali da se prepušta Izraelu da govori o vremenu, svrsi i tempu svoje akcije.

"Oni su nas informisali o više operacija", rekao je Miler, dodajući da je izraelska strana u ovom trenutku rekla da su te ograničene operacije usredsređene na infrastrukturu Hezbolaha kraj granice i da se razgovori nastavljaju.

Portparol Stejt departmenta je ponovio kontradiktoran stav administracije SAD da odobrava ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom napadu iz vazduha u petak, dok takođe poziva obje strane da ne preduzimaju eskalirajuće akcije i pristanu na prekid vatre.

Miler je takođe naglasio da Izrael ima pravo da se brani i to znači napade na infrastrukturu ttog borbenog pokreta Libanu.

Izraelska vojska je zatvorenom vojnom zonom proglasila područje pograničnih mjesta Metula, Misgav Am i Kfar Giladi.

Jedan od ciljeva kopnene operacije biće da ukloni pozicije Hezbolaha duž granice Libana s Izraelom, rekao je neimenovani zvaničnik za Tajms ov izrael.

Izraelski javni servis Kan javio je da Bijela kuća traži od Izraela da potencijalni kopneni upad u Liban bude ograničen i da vojnici ne drže dugo teritoriju susjedne zemlje.

Vašington smatra da čak i ograničena operacija može da izazove širi regionalni rat.

Kan navodi da je cilj ofanzive "uništenje terorističke infrastrukture" Hezbolahove elitne jedinice "Radvan".

TV Kanal 12 javlja da je obim planirane kopene operacije smanjen na američki zahtjev i da je, za razliku od rata 2006. godine, cilj samo "uništenje ekstremističkih meta", a ne osvajanje teritorije.

TV kanal 12 je javljajući o očito uskoro predstojećoj izraelskoj kopnenoj operaciji jugu Libana ocijenio da je koordinacija sa administracijom predsjednika SAD Džozefa Bajdena napregnuta zbog "velike krize" u odnosima sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, jer je izraelsko ubistvo Nasralaha izvedeno dok su SAD pokušavale da pregovaraju o prekidu vatre.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније