Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

30. 09. 2024. 22:05 >> 22:05
Čitaj mi:

upitao vdt i sdt

Komatina: Zašto na spisku zločina za istragu nema zločina u Murini

Bojan Komatina, unuk stradalog Manojla Komatine na Murini 1999. godine tokom bombardovanja oglasio se povodom usvojene Strategije o istraživanju ratnih zločina da će ponovo otvoriti istrage o ratnim zločinima koji su se dogodili u Crnoj Gori u toku 90ih godina prošlog vijeka, upitavši VDT i SDT "zašto na spisku zločina za istragu nema zločina u Murini koji je počinio NATO pakt 30. aprila 1999. i zašto se na svaki način taj zločin pokušava sakriti i minimizirati".

"Pozdravljam inicijativu da se istraže svi ratni zločini ali isto tako pitam kako je moguće da ova država i gotovo sve njene institucije kao i NVO sektor koji se bavi ratnim zlocinima (HRA,CGO...) jedino zločin na Murini ne priznaju za zločin i jedino te žrtve ne kvalifikuju kao žrtve zločina već kao žrtve nekakve NATO intervencije. Te žrtve...ta djeca su bili građani ove države i ubijeni u sred bijela dana...dok su se igrali i obavljali redovne aktivnosti...ubijeni bombama bez ikakvog upozorenja i najave opasnosti od bombardovanja", naveo je Komatina.

Pozvao je tužilaštvo da se i prema ovim žrtvama "ophodi kao prema žrtvama zločina".

"I da i za ovaj zločin pokrene istragu i utvrdi ko je u komandnom lancu Nato pakta izdao naređenje da se u sred dana bombarduje civilni cilj...a da se pritom ne upozore gradjani i civili na opasnost.Ili ako je iz Nato pakta došlo upozorenje da će se taj most bombardovati ...ko je u tadašnjem republičkom rukovodstvu i iz kojih razloga prećutao tu informaciju i na taj način poslao u smrt 6 gradjana Murine. Razumijem da smo mi sad neka članica tog za mene zločinačkog Nato pakta...ali ipak smatram da država mora imati makar minimum dostojanstva ...a taj minimum su valjda životi nase djece I da ova država mora da se prema tim zrtvama ophodi sa pažnjom i da ih proglasi zrtvama zlocina a ne kao do sad zrtvama nekakve intervencije", kazao je on. 

Od saveznika iz Nato pakta dosad, kako je naveo, "nismo dobili ni makar izvinjenje za taj zločin i žrtve,a svakodnevno nas pozivaju da se suočimo sa zločinima koji su nažalost počinjeni u Crnoj Gori."

"Mada zašto bi nam se oni izvinjavali kad mi sami sebe i svoje žrtve ne poštujemo...pa zašto bi i oni. Zato na kraju još jednom pozivam I molim VDT I g.Markovića,SDT i našeg komšiju g.Novovića...kao I sve gore navedene državne činioce i NVO sektor da se prema ovom dogadjaju odrede kao i prema ostalima zločinima,pa koliko god grantova I donacija zavisilo od toga jer grijeh je da tako ne učine I grijeh je makar ne pokušati doći do istine", zaključio je Komatina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније