Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J. [ Gradski.me ]

30. 09. 2024. 22:21 >> 22:23

emisija "referat"

Vešović: Očekujem da se bivši saborci iz PES-a dogovore; Borančić: Bilo bi nelogično formiranje vlasti na istim osnovama

Koalicija "Za budućnost Podgorice je pokazala da je subjekt kome građani vjeruju, istakao je predstavnik koalicije "Za budućnost Podgorice" Stefan Vešović. On je u emisiji "Referat" Gradske RTV naglasio da je situacija nakon ovih izbora paradoksalna, te da očekuje inicijalne razgovore tri nosioca liste za nekoliko dana.

„Prije dvije godine smo imali izbore na kojim je opozicija osvojila 24 mandata, a vlast 34. Na sinoćnjim izborima se desilo apsolutno isto, bez ikakve promjene. Ljudi koji su bili u opoziciji su osvojili 24 mandata, Sa druge strane, partije koje su vršile vlast u Podgorici ostvarilie su isti rezultat: imali su 34 mandata a partije koje vrše vlast u Podgorici su osvojile 33 mandata. Suštinski se ništa nije promijenilo za godinu dana“, objašnjava Vešović.

Ističe da je koalicija „Za budućnost Podgorice u izbore ušla sa 7 mandata a izašla sa 13 mandata.

„Koalicija PES-Demokrate su ušle sa 12 a izašle sa 14 mandata, Koalicija URA-e i Pokreta za Podgoricu su ušli sa 11 mandata a završili ga sa 6. Mislim da je prilično kjasno što su građani htjeli da kažu“, navodi Vešović.

Vjeruje da se pregovori sada vraćaju na one iz aprila ili maja, kada su imali slične sastanke u Skupštini Glavnog grada.

„Nadam se da ćemo ovog puta doći do konačnog dogovora, jer je jasno što su građani poručili“, ističe Vešović.

Smatra da je 15 odsto apstinenata u najvećem broju iz redova PES-a i Demokrata.

„U suštini, apstinenti su bili zastupljeni na svim listama. Niko ne može reći da je uspio sve glasače da animira da izađu na glasanje“, kaže Vešović.

Mišljenja je da dokazano nije bilo izbornog inženjeringa, ali da birački spiskovi moraju biti pročišćeni jer stanje sa biračkim spiskovima očigledno ne odgovara realnom stanju na terenu.

Navodi da ne vjeruje da će neko pokušati da ospori rezultate izbora, ali da će oni biti apsolutno protiv toga.

Osvrnuvši se na predstojeće formiranje vlasti u Podgorici, Vešović kaže da bivši saborci iz Pokreta Evropa sad treba da shvate da su njihove svađe dovele upravo do velikog broja apstinenata.

„Očekujem da ćemo se vratiti za pregovarački sto, ali ovoga puta sa boljim rezultatima. To su sve kolege zaposlene u gradskoj vlasti, očekujem produktivne pregovore i nadam se da ćemo na demokratskim osnovama dobiti stabilnu vlast u Podgorici. Na kraju, oni to duguju građanima“, poručuje Vešović.

Smatra da stabilnost parlamentarne većine i Vlade nije ugrožena.

„Ako Vlada ima dvotrećinsku podršku u parlamentu ne vidim kako može biti ugrožena“, zaključuje Vešović.

U interesu je Podgorice da o formiranju buduće vlasti razgovaramo sa svima koji pripadaju korpusu sa kojim dijelimo iste vrijednosti, pa i sa koalicijom „Za bolju Podgoricu“, poručio je funkcioner Liberalne partije i predstavnik Evropskog saveza Ammar Borančić.

Govoreći o budućem formiranju vlasti u Podgorici, Borančić smatra da bi bilo potpuno nelogično formiranje vlasti na istim osnovama kao prethodna.

„Odnosno da URA i Milatović daju podršku istoj većini, jer se onda postavlja pitanje da li su ovi izbori služili samo da neko dobije mandat više ili manje“, kazao je Borančić.

Ističe da „tas na vagi“ mogu biti sve partije učesnice.

„Evropski savez može da kaže da sigurno ne bi pravio koalicionu vlast sa demokratskim frontom i koalicijom ‘Za budućnost Podgorice’ , jer su naše politike dijametralno suprotne i nemamo dominantno ništa što nas veže. Sa drugim partijama možemo da razgovaramo, odnosno, oni sa nama“, naglašava Borančić.

Evropski savez je ostvario sjajan rezultat u Podgorici, a konačan ishod lokalnih izbora je pokazao da građani žele promjene i da učinci prethodne vlasti nijesu nešto čime su zadovoljni, smatra Borančić.

„Podgorica mora da se mijenja na bolje, a to mogu uraditi samo oni koji je vole i koji su i u prethodnom sazivu radili u najboljem interesu Podgorice. Građani, koji predstavljaju gotovo jednu trećinu Crne Gore, su poslali vrlo jasnu poruku, a rezultati izbora mogu biti referentan uzorak i za parlamentarne izbore, koje zahtijevamo“, kazao je Borančić.

Kao razlog navodi podatak da postoji dvotrećinska parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore, koja u Glavnom gradu nije uspjela da dosegne ni 50 procenata podrške, te je, kako ističe, evidentno da postoji kriza povjerenja i da Vlada više ne uživa podršku građana Crne Gore.

„Procenat apstinenata od 15 odsto u odnosu na prethodne izbore, bi jednoj mudroj lokalnoj upravi sa vizijom morala biti jasna poruka da su izgubili podršku supstancije. Za samo godinu dana rada, djelujući sa svih pozicija državne vlasti, sa ministrima, presjednikom Skupštine, predsjednikom Vlade, kompletnom lokalnom upravom i uprkos svim zloupotrebama državnih resursa uoči lokalnih izbora, ta vladajuća koalicija je izgubila podršku, i nijesu uspjeli da animiraju 15 odsto građana Podgorice, koji su ih prije samo godinu dana podržali“, objašnjava Borančić.

Vjeruje da je i na ovim izborima postojao izborni inženjering, ta da su birači koji ostvaraju svoje biračko pravo u susjednim državama upisani i u birački spisak u Podgorici i upozorava da postoje indicije da će trenutna vladajuća većina, prije konačnog proglašenja rezultata, pokušati da ospori rezultate izbora sa nekih glasačkih mjesta.

„Želimo da im poručimo da ne pokušavaju to da rade, već da prihvate ono što je poruka građana, da su izgubili određeni dio podrške, te da ne mogu da prekrajaju izbornu volju građana na taj način. Imamo takve indicije i informacije i dužan sam da ih upozorim, jer ćemo na svaki legitman način zaustaviti takve procese“, poručio je Borančić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније