Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

30. 09. 2024. 13:49 >> 13:49
Čitaj mi:

DR SLOBODAN ĆULAFIĆ

Ugledni neuroradiolog obavio prve intervencije u beranskom KBC-u

U istoriji zdravstva u Beranama i na sjeveru Crne Gore ovaj ponedjeljak ostaće upisan velikim slovima, jer je uspostavljena saradnja sa svjetski poznatim interventnim neuroradiologom dr Slobodanom Ćulafićem, koji je pred novinaraima i kamerama TVCG izveo dvije intervencije na karotidnoj arteriji.

Zadovolnjni su i u Kliničko bolničkom centru Berane, jer su na praktičan način demonstrirane sve mogućnosti nove angio sale, odnosno toga u koje medicinske svrhe pored interventne kardiologije, se može još koristiti, a zadovoljstvo nije krio ni dr Ćulafić.

"Odradio sam do sada oko devet hiljada pacijenata. Želja mi je da tog desetohiljaditog pacijenta odradim ovdje u Beranama, u mom rodnom gradu, a sa ovom nasjavremenijom angio salom, svi uslovi za to postoje", kazao je Ćulafić Portalu RTCG u pauzi između dvije intervencije.

Veliko ime svjetske interventne neuroradiologije planira da možda jednom mjesečno, a onda i češće, po potrebi, dolazi i radi najsloženije intervencije, a kako je objasnio, u najsavremenijoj angio sali u Beranama, može se raditi oko deset vrsta intervencija koje se rade u svijetu.

„Ja sam već sjutra u Beogradu, prekosjutra u Makedoniji, u Arči Bademu. Onda po potrebi ponovo ovdje. Veoma je važno da edukujemo mlade ljude i stvorimo jedan tim od šest do sedam specijalista koliko je potrebno za ovu vrstu intervencija“, kazao je Ćulafić.

On je objasnio da pacijente obično radi u budnom stanju, kao i koje su prednosti takve intervencije koja je potpuno bezbolna, ali i naglasio da u angio sali u svakom trenutku mora biti anesteziolog zbog mogućih komplikacija.

„Ukoliko nešto krene kako ne treba, anesteziolog uvodi pacijenta u anesteziju i pristupa se klasičnoj operaciji“, kazao je Ćulafić.

Direktor KBC Berane dr Milorad Magdelinić izrazio je nadu da će, uz odobrenje ministra zdravlja i direktora Fonda zdravstva, biti stvoreni svi preduslovi da saradnja sa doktorom Ćulafićem bude stalna.

„Sada vidimo u punom kapacitetu šta znači angio sala. Prije nego je otvorena ova angio sala u Beranama, na listi čekanja u Podgorici bilo je 700 pacijenata na čekanju. Za ovih pet mjeseci od kada radi angio sala u Beranama, lista čekanja je potpuno ukinuta, i pacijenti u KBC Berane danas dolaze iz svih krajeva Crne Gore“, rekao je dr Magdelinić.

Načelnik kardiološkog centra KBC dr Saša Babović iznio je podatak da su u angio sali do sada izvedene 694 intervencije iz oblasti interventne kardiologije, odnosno ugradnje stentova, i da su sve protekle u najboljem redu.

"Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore, mi smo na usluzi pacijentima dvadeset četiri sata. Radimo na sopstvenom osposobljavanju, ali će saradnja sa KCCG biti stalna", rekao je dr Babović.

Doktor Slobodan Ćulafić je objasnio da Berane sa novom angio salom, a i sa dugom tradicijom u medicini, ima sve uslove da se razvije u moderan regionalni medicinski centar.

"Želja nam je da ovo ne bude samo priča Berana, Crne Gore, već priča regionalnog karaktera, da umjesto što idu u neke druge svjetske centre, pacijenti kojima je potrebna interventna neuroradiologija, dolaze u KBC Berane", kazao je Ćulafić.

Interventna neuroradiologija je oblast kojom se na minimalno invazivan način rješavaju vaskularna oboljenja krvnih sudova mozga, vrata i kičmene moždine (intrakranijalna aneurizma, arteriovenske malformacije, suženja krvnih sudova mozga i vrata, moždani udar, disekcije (rascjep krvnih sudova glave i vrata). Najčešća oboljenja koja se liječe ovom procedurom su moždane aneurizme i akutni moždani udari.

Dr Slobodan Ćulafić je rođen u Beranama gdje je završio osnovnu i srednju školu. Njegova dalja medicinska biografija je više nego impresivna, od Beograda, preko Podgorice, Peći, do Tuzle, KC Niš, KC Kragujevac, KC Novi Sad, Univerzitet u Sofiji, Univerzitet u Skoplju, kao i u Adži Bademu gdje je konsultant.

Bio je radiolog na Institutu za radiologiju VMA, zatim načelnik Odeljenja za neuroradiologiju i tri godine načelnik radiologije Instituta za radiologiju VMA, kao najmlađi načelnik u istoriji Instituta i potpukovnik u to vrijeme.

Stručno usavršavanje iz oblasti interventne neuroradiologije ili, kako kažu u SAD, endovaskularne hirurgije počeo je 2003. godine u Čikagu, na Rush Univerzitetu, zatim 2006. godine u Parizu, u Hospital Lariboisereu (odjeljenje neuroradiologije), a potom i u Hjustonu i Njujorku.

Edukovao je brojne ljekare iz zemlje i inostranstva, a predstavlja praktično pionira ove medicinske procedure na našim prostorima i u regionu. Dr Ćulafić, vezan za Berane, često ovdje boravi privatno, a od danas će u svoj rodni grad dolaziti i zbog medicinskih usluga i saradnje sa KBC.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније