Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Kliks.ba ]

30. 07. 2024. 07:40 >> 07:40
Čitaj mi:

Venecuela

Nasilne demonstracije u glavnom gradu, opozicija tvrdi da je pobijedila Madura

Nakon završetka predsjedničkih izbora u Venecueli na kojima je pobjedu ostvario aktuelni predsjednik Nikolas Maduro u centru Caracasa došlo je do protesta koji su doveli do sukoba demonstranata s policijom.

Nacionalna izborna komisija proglasila je Madura predsjednikom i dodijelila mu treći šestogodišnji mandat. Međutim, opozicioni kandidati Edmundo Gonzalez rekao je da ima dokaz da je on zapravo pobijedio na izborima.

Gonzalez i opoziciona liderka Maria Korina Mačado rekli su svojim pristalicama da su dobili više od 70 odsto glasova na spornim izborima.

"Govorim vam sa smirenošću istine. Volja izražena juče kroz vaše glasanje će se poštovati. U našim rukama imamo podatke koji pokazuju našu pobjedu", rekao je Gonzalez.

Nezadovoljni demonstranti viđeni su na ulicama širom Venecuele ubrzo nakon što je Nacionalno izborno vijeće, koje je lojalno Madurovoj vladajućoj stranci, službeno proglasilo Madura pobjednikom sa 51 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto koje je dobio Gonzalez.

Sukobi su izbili u glavnom gradu Karakasu kada je desetine specijalaca blokiralo proteste, prilikom čega je upotrijebljen i suzavac. Neki demonstranti gađali su policiju kamenicama i molotovljevim koktelima.

Muškarac je pucao iz pištolja dok su se demonstranti kretali kroz finansijsku četvrt glavnog grada, ali niko nije ranjen. Najmanje dvije osobe su ubijene. U gradu Koro demonstranti su srušili statuu koja prikazuje bivšeg predsjednika Huga Čaveza, koji je bio Madurov mentor.

"Nikada nas nije dirnula mržnja. Naprotiv, uvijek smo bili žrtve moćnih. U Venecueli se ponovo pokušava nametnuti državni udar fašističke i kontrarevolucionarne prirode", rekao je Maduro na ceremoniji koju je prenosila nacionalna televizija.

Dodao je da mu je situacija poznata, i da ovog puta neće biti slabosti, te da će se venecuelanski zakoni poštovati.

Gabriel Borić, ljevičarski lider Čilea, nazvao je rezultate "teškim za povjerovati", dok je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da Vašington ima "ozbiljnu zabrinutost" da najavljeni broj ne odražava volju naroda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније