Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

29. 07. 2024. 12:15 >> 12:20

NAKON SABOTAŽE

Francuski brzi vozovi od danas saobraćaju redovno

Francuska željeznica javila da od jutros svi vozovi na brzim linijama u Francuskoj saobraćaju "normalno", tri dana poslije činova sabotaže te pruge na sam dan ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koji su doveli do velikih poremećaja.

"Potvrđujem vam da od jutros svi vozovi saobraćaju", rekao je danas francuski ministar za saobraćaj Patris Vergriet, za televizju RTL i ukazao da je već juče bila gotovo normalna situacija po pitanju brzih vozova, a da danas voze potpuno redovno.

Francuska željeznička mreža je u noći od četvrtka na petak bila na meti sabotaže i podmetanja požara zbog kojih je jako poremećeno saobraćanje francuskih brzih vozova i to nekoliko sati pred svečan otvaranje Olimpijskih igara u Parizu i pred vikend kada je velika smena turista.

U noći od četvrtka na petak, oko 4.00 ujutro fiberoptički kablovi koji prolaze kod pruga i garantuju prenos bezbednosnih informacija za mašinovođe presečeni su i podmetnuti požari na raznim mestima na linijama francuskih brizih vozova Atlantik, Sever i Istok.

Ti činovi sabotaže doveli su do ogromnih poremećaja u francuskim željezničkim stanicama u petak u sred velike ljetnje smjene turista i samo nekoliko sati pred početak svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, organizovanih na Seni.

Željeznička kompanija SNCF je javila juče da su radovi popravke sasvim završeni i da u ponedjeljak ujutru neće biti više nikakvih poremećaja za putnike.

Oko 800.000 ljudi trebalo je da idu vozom tog vikenda i na kraju njih 700.000 je uspjelo da obavi put, dok su za 100.000 putnika bila otkazana putovanja, rekao je danas ministar saobraćaja Vergriet.

Od tog napada "znatne mjere" sprovedene su da se ojača nadzor "28.000 kilometara" ukupne željezničke mreže u Francuskoj i oko hiljadu članova održavanja SNCF-a i 250 agenata za željezničku bezbjednost nacionalne željezničke kompanije mobilisano je "do daljneg", kao i 50 dronova i nadlijetanja helikoptera žandarmerije, dodao je ministar saobraćaja.

Troškovi te sabotaže će vjerovatno biti u milionima eura kada se izračunaju komercijalni gubici i troškovi popravke, ocijenio je ministar, ali dodao da se to neće odraziti na cijene karata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније