Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

29. 07. 2024. 12:30 >> 12:29
Čitaj mi:

veći odziv nego ranije

Vrhovni sud: Za 33 pripravnička mjesta prijavilo se 27 kandidata

Za 33 pripravnička radna mjesta u crnogorskim sudovima prijavilo se 27 kandidata i kandidatkinja, što je veći broj prijavljenih u odnosu na javni oglas iz januara ove godine, kada je bilo prijavljeno samo devet kandidata i kandidatkinja, saopštili su iz Vrhovnog suda Crne Gore.

Prema njihovim riječima, iako povećan, ovaj broj kandidata nije još uvijek na zadovoljavajućem nivou, imajući u vidu da je u ranijem periodu bio znatno veći odziv kandidata u odnosu na broj slobodnih pripravničkih radnih mjesta. Stoga, u pojedinim sudovima ostaće, kako kažu, nepopunjena mjesta za pripravnike.

"Vrhovni sud Crne Gore objavio je Rang listu za prijem 33 pripravnika/ca u osnovnim sudovima u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Baru, Kotoru, Herceg Novom, Beranama, Plavu, sudovima za prekršaje u Bijelom Polju i Budvi, Višem sudu za prekršaje Crne Gore, Višem sudu u Podgorici, Upravnom sudu Crne Gore i Privrednom sudu Crne Gore, na određeno vrijeme od tri godine, po javnom oglasu, objavljenom 04.07.2024. godine. Za ukupno 33 pripravnička radna mjesta u crnogorskim sudovima, prijavilo se 27 kandidata i kandidatkinja, što je veći broj prijavljenih u odnosu na javni oglas iz januara 2024. godine, kada je bilo prijavljeno samo devet kandidata i kandidatkinja", naveli su u saopštenju. 

Ipak, kako dodaju, smatraju da je većem odzivu doprinijela koordinacija između Vrhovnog suda Crne Gore i Ministarstva pravde, koje je 27. maja 2024. godine godine sprovelo ispit za pripravnike, pa su se stekli dodatni uslovi da se kandidati, koji su položili ispit za pripravnike u dominantnoj većini prijave na javni oglas Vrhovnog suda.

"Podsjećamo, jedan od razloga zbog kojih odziv zainteresovanih lica nije veći, nalazimo u uslovima propisanim Zakonom o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu (visoko obrazovanje u obimu od najmanje 240 kredita CSPK-a – VII nivo kvalifikacije obrazovanja, pravni fakultet), koji nisu usklađeni sa uslovima iz Zakona o visokom obrazovanju, kojim je propisan integrisani studijski program, koji sadrži spoj osnovnih i master studija obima 300 ECTS kredita. Shodno navedenom, kandidat/kinja tek nakon okončanih master studija (po sistemu 3+2, sa stečenih 300 ECTS kredita), stiče uslov da se prijavi na javni oglas za prijem pripravnika, za koji je shodno drugom propisu dovoljno 240 kredita (po ranijem sistemu 3+1+1). Pored toga, ranije smo ukazali i na dodatne, specifične uslove, ograničenja i izazove u pogledu zasnivanja radnog odnosa pripravnika u sudovima na teritoriji Crne Gore", navode iz Vrhovnog suda. 

Poručuju da pripravnici ni ovog puta nisu bili uskraćeni u pogledu razmatranja i prihvatanja njihovih prijava, naprotiv, prijave su se cijenile u skladu sa odredbom čl. 2 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu ("pripravnik je lice koje prvi put zasniva radni odnos u svojstvu pripravnika u sudovima, odnosno Državnom tužilaštvu), pa su i ovoga puta na Rang listi lica koja su zaposlena u advokatskim kancelarijama, javnim ustanovama i privrednim društvima (7 od 27 prijavljenih lica), kazali su oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније