Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

24. 07. 2024. 18:23 >> 18:23
Čitaj mi:

Direktor FBI

Prevrnućemo sve u istrazi pokušaja ubistva Donalda Trampa

Federalni istražni biro će "prevrnuti sve" u svojoj istrazi pokušaja ubistva bivšeg predsjednika SAD, a sada republikanskog kandidata za istu funkciju Donalda Trampa, rekao je danas direktor biroa Kistofer Vrej pred američkim Kongresom.

Rej je u svjedočenju pred pravosudnim komitetom Predstavničkog doma Kongresa dao do sada najdetaljniji iskaz u vezi sa oružanim napadom na Trampa 13. jula na predizbornom skupu u Pensilvaniji zbog čega se FBI našao u centru političkog uragana.

Agenti FBI-ja istražuju motive likvidiranog učinioca, 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa koji je počinio najozbiljniji pokušaj ubistva jednog predsjednika ili predsjedničkog kandidata nakon atentata na Ronalda Regana iz 1981. godine u kojem je on ranjen, isto kao Tramp 2024. godine.

"Već neko vrijeme govorim da živimo u okruženju pojačanih prijetnji i, što je tragično, pokušaj atentata u okrugu Batler (u Pensilvaniji) još jedan je primjer - naročito gnusan i javan - onoga o čemu pričam", rekao je Vrej.

Njegov iskaz pred pravosudnim komitetom zakazan je poodavno pred pokušaj atentata - kao dio regularnog kongresnog nadzora nad FBI-jem i Ministarstvom pravde.

Iako ga je na funkciju imenovao upravo Tramp dok je bio predsjednik, Rej se uobičajeno suočava sa antagonističkim pitanjima komiteta na čijem su čelu republikanci. To je odraz stalnog nezadovoljstva FBI-jevom istragom potencijalnih veza Rusije i Trampove predsjedničke kampanje iz 2016. godine.

FBI je do sada izbjegavao isti nivo podozrenja s kojim se suočila Tajna služba zbog bezbjednosnih propusta uoči oružanog napada na Trampa. Direktorka Službe Kimberli Čitl juče je podnijela ostavku.

Očekuje se da će Reja ispitivati poslanici koji gaje skepsu prema procjeni FBI-ja da 20-godišnji Kruks nije za sobom ostavio nikakav trag očiglednog ideološkog motiva koji bi objasnio njegove postupke.

FBI je rekao da istražuje napad, izveden sa nekoliko stotina metara od Trampa, kao akt domaćeg terorizma i pokušaj atentata.

U njemu je poginuo jedan posjetilac Trampovog mitinga, a ozbiljno su ranjena dva.

Trampov tim je rekao da je on "dobro" nakon napada, za koji Tramp kaže da mu je rascijepio gornji dio desne ušne školjke.

Vrej i drugi visoki zvaničnici privatno su izvijestili članove Kongresa prošle sedmice da je Kruks u svom telefonu imao fotografije Trampa, ali i predsjednika SAD, demokrate Džozefa Bajdena, kao i drugih zvaničnika i da je tražio datume održavanja Demokratske nacionalne konvencije i Trampovih nastupa u kampanji.

Jedan zvaničnik službi bezbjednosti rekao je AP-u prošle sedmice da je Kruks prije Trampovog mitinga poslao dron da nadleti mjesto održavanja tog skupa, sa očiglednom namjerom da ga osmotri unaprijed.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније