Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

24. 07. 2024. 17:33 >> 17:33
Čitaj mi:

SPROVODE ODLUKU SUDA

Policija sprema akciju protiv odmetnutih monaha na Svetoj Gori

Grčka policija priprema veliku akciju upada u manastir Esfigmenu na Svetoj Gori, kako bi sprovela odluku grčkog suda iz 2020. godine i iselila 118 odmetnutih monaha koji tamo žive.

U namjeri da iseli odmetnuto monaštvo, grčka policija se obratila Svetoj Epistasiji (upravnom monaškom tijelu za Svetu Goru, koje predstavlja 20 samostalnih manastira), tražeći dozvolu za pokretanje operacije velikih razmjera sa značajnim policijskim snagama i vozilima.

„Ovim pismom tražimo organizacionu i širu podršku za ulazak, smještaj i kretanje širom Atonskog poluostrva u dužem vremenskom periodu dovoljnog broja policajaca i teških vozila, kako bi naša služba odmah i operativno odgovorila na zahtjev koji je podnio sudski izvršitelj za izvršenje deložacija“, navodi se u dokumentu koji je policija poslala Svetoj Epistasiji.

Grčki mediji prenose da je policija istakla da će iseljenje monaha iz manastira Esfigmenu proći na najmirniji način.

Vjernici i sljedbenici monaštva manastira Esfigmenu održali su u utorak protest u Uranopolisu na Halkidikiju, upozoravajući da pokušaj iseljenja monaha neće proći mirno i da će braniti manastir. Poruke o odbrani manastira „do smrti“ dolaze i od monaha, prenosi grčki portal Pronjuz.

Raskolnici poznati po paroli „Pravoslavlje ili smrt“

Iguman Metodije na čelu je bratstva koje se odmetnulo od Vaseljenske (Carigradske) patrijaršije, kojoj pripada. Monasi kao razlog navode ekumenizam vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i njegove kontakte sa rimskim papom.

Odmetnuto bratstvo, međutim, nema namjeru da izađe iz manastira, ni sada kada se priprema opsežna akcija iseljenja uz podršku policije.

„Spremni smo da branimo manastir do smrti; ovo je naša duhovna domovina. Ovdje smo se duhovno rodili i ovde ćemo umrijeti“, prenose grčki mediji reakciju igumana Metodija na novu najavu iseljenja.

On je dodao da policija proganja bratstvo i da će se monasi boriti, ukoliko dođe do pokušaja iseljenje.

„Ako oci manastira i policija dođu ovde da se Grci bore protiv grčkih monaha, trebalo bi da im izbiju ovu ideju iz glave. Ali neka dođu. I šta god da bude, neka se desi. Ako me policija vuče, hoće li monasi sedjeti vezanih ruku? Ili ako vide da policajac udara monaha, da li će oci sjedjeti i gledati? Zločini će biti počinjeni, podstaknuti od ovih monaha koji nemaju svrhu“, naveo je Metodije.

Manastir Esfigmenu nalazi se na obali mora, na sjeveroistoku Atosa. Sagrađen je krajem 10. i početkom 11. vijeka, a pirati su ga uništili 1531. godine. Manastir je ponovo podignut na istom mjestu, a u kasnijim vjekovima imao je podršku ruskih careva i vladara Moldavije i Vlaške. Freske su oslikane u 19. vijeku i na njima je prikazano vaznesenje Hristovo. Manastirska biblioteka sadrži 372 rukopisa i 2.000 štampanih knjiga. Esfigmenu je 18. manastir po hijerarhiji na Svetoj Gori.

Bratstvo manastira Esfigmenu je raskolničko od 1972. godine, kada je prekinut svaki odnos sa Vaseljenskom patrijaršijom. Grčki mediji pišu da se od tada u manastiru viori zastava s natpisom „Pravoslavlje ili smrt“, parola po kojoj su postali poznati.

Monahe nazivaju zilotima i starovjercima, koje kanoske pravoslavne crkve smatraju fundamentalističkom sektom.

Patrijarh je 2005. godine postavio novo bratstvo, koje zbog nemogućnosti da uđe u manastir od tada boravi u Kareji, prestonici Svete Gore. Grčki sud je 2020. godine donio odluku da se otac Metodije i njegovi monasi isele iz manastira i omogući ulazak „legalnog“ monaštva.

Prvi pokušaj deložacije i preuzimanja manastira od strane novih monaha 2013. godine završio se nasilno, pošto su raskolnici napali policiju molotovljevim koktelima.

Patrijarh Vartolomej je tokom godina iznosio niz optužbi na račun odmetnutog bratstva, optužujući ih da među svojim zidinama goste predstavnike desničarske i neonacističke grčke organizacije Zlatna zora.

Patrijarh je 2020. godine čak izjavio da sumnja da se Hristos Papas, potpredsjednik Zlatne zore osuđen na 13 godina, krije u manastiru.

„Bilo bi veoma teško da policija pretraži manastir, koji je bukvalno pretvoren u tvrđavu“, rekao je 2020. Vartolomej.

Iguman i još jedan monah su 2017. godine bili osuđeni na 20 godina zatvora, dok je šest drugih dobilo kazne od 10 godina i četiri mjeseca. Kazne su kasnije smanjene na 17 i devet godina i pet mjeseci 2019. godine, a zatim ponovo na 5,5 godina i dvije godine i devet mjeseci 2021.

Odmetnuti monasi su izolovani u svom manastiru, a nemaju podršku ni ostalih manastira na Svetoj Gori, pošto ustav i statut Svete Gore zabranjuju saradnju sa raskolnicima.

Manastir je isključen i iz raznih vidova državnog finansiranja, a iguman Metodije je za grčke medije rekao da često nema ni pet eura da starim monasima kupi hranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније