Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

24. 07. 2024. 19:56 >> 20:07
Čitaj mi:

ocjene

Čarapić: Nova vlada iznijeće izbornu reformu

Na lokalnom nivou politička nestabilnost, a na državnom bi, kaže vladajuća većina, nova vlada trebalo da donese stabilnost. Vjeruju da će lakše usvajati zakone i reforme koje su bitne za napredak Crne Gore. Iz opozicije, međutim, i danas kritike na račun broja ministara i glomaznosti izvršne vlasti.

Komentarišući to što je Crna Gora dobila vladu s više od 30 članova iz različitih partija, iz vladajućeg PES-a poručuju da više partija znači i veću mogućnost za usvajanje važnih reformi.

"Vi ste vidjeli u prethodnom periodu da vlade koje su imale nestabilnu odnosno malu podršku nisu imale kapacitet da usvajaju reforme iz oblasti pravosuđa i da smo zbog toga imali blokadu pravosuđa, neizbor VDT-a, Sudskog savjeta i slično. Mi sada taj rizik nemamo", ističe poslanik PES-a Vasilije Čarapić.

Osim toga, izborom nove vlade, poručuje Čarapić, otvara se mogućnost i da se konačno usvoji dugo najavljivana izborna reforma.

"Mi sada ne moramo više da brinemo da li će nam neko blokirati rad odbora ili da se prilagođavamo nekim dnevno-političkim situacijama. Sa ovom dvotrećinskom većinom sigurno možemo da sprovedemo izbornu reform, a to je nešto od čega zavisi naš ulazak u EU", smatra Čarapić.

Da će put ka Evropskoj uniji nakon izbora nove vlade biti usporen, smatraju u opoziciji.

"Razgrađivaće se građansko društvo i evropska perspektiva. E to pokušavaju da stave u agendu i prioritete i već su to najavili izmjenom Ustava, promjenom Zakona o državljanstvu, simbola, to je ono što je u fokusu prioriteta šefova parlamentarne većine", kaže Rakočević.

On ističe i da je glomaznost vlade odraz neodgovornosti prema građanima.

"Najvažnije je podmiriti lične interese i lične ambicije da se bude u fotelji, da se ima vozilo, sekretarice, saradnici, ne mareći za funkcionalnost ukupnog aparata", ocjenjuje Rakočević.

Da je veliki broj ministara odraz crnogorskog mentaliteta, poručuje i analitičar Stefan Đukić. Ističe, međutim, da veća vlada ne mora da znači manju efikasnost.

"Mi smo imali vlade koje su se ljuljale, jer nekome nije bio po mjeri direktor škole u nekoj opštini. Sad niko nema taj kapacitet. Toliko je velika vlada da niko u njoj ne bi mogao da ima veliki ucjenjivački kapacitet i ako ucjenjuju jedni onda bi tu bili drugi ili treći da uskoče", smatra Đukić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније