Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RSE ]

02. 07. 2024. 17:31 >> 17:32

sastanak u kijevu

Orban od Zelenskog tražio da razmotri prekid vatre

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da je tokom današnje posjete Kijevu zamolio predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da razmotri brz prekid vatre, koji bi mogao da ubrza mirovne pregovore sa Rusijom.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Mađarska želi da poboljša odnose s Ukrajinom i potpiše širok sporazum o bilateralnoj saradnji, kao i da je spremna da učestvuje u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Zelenski je, s druge strane, naveo da je Ukrajini potreban pravedan mir, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Cijenimo što se vaša posjeta dešava odmah nakon početka mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU). To je jasan pokazatelj naših zajedničkih evropskih prioriteta, koliko je važno donijeti pravedan mir Ukrajini", kazao je Zelenski.

Zelenski je rekao Orbanu, koji se protivio većoj podršci Zapada Kijevu, da bi Evropa trebalo da nastavi vojnu pomoć Ukrajini.

"Takođe je veoma važno za sve nas u Evropi da podrška Evrope Ukrajini ostane na dovoljnom nivou za našu odbranu od ruskog terora", naveo je Zelenski.

Orban je danas doputovao u prvu posjetu Ukrajini otkad je Moskva prije više od dvije godine pokrenula agresiju na tu zemlju.

To je i njegova prva posjeta Kijevu poslije više od decenije, a uslijedila je dan pošto je Mađarska preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU.

"Cilj mađarskog predsjedavanja je da doprinese rješavanju izazova koji su pred EU. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev", napisao je Orban na Fejsbuku /Facebook/ ispod fotografije na kojoj se rukuje sa Zelenskim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније