Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

19. 06. 2024. 22:10 >> 22:10
Čitaj mi:

PARLAMENT ODOBRIO

U Italiji usvojena sporna reforma kojom se pokrajinama daju veća ovlašćenja

Italijanski parlament je odobrio kontroverznu reformu koja daje regionima veća ovlašćenja, što će, kako kritičari kažu, proširiti istorijsku podjelu između bogatog sjevera i siromašnijeg juga.

Pod vodstvom stranke Lige u koalicijskoj vladi, donji dom parlamenta usvojio je reformu u srijedu poslije burne cjelonoćne sjednice, koja je završena pjevanjem državne himne opozicionih poslanika i mahanjem italijanskom zastavom.

Predstavnici Lige istakli su žuto-crvenu zastavu istorijske Mletačke republike sa krilatim lavom. Reforma je usvojena sa 172 glasa za i 99 protiv.

Lider Lige i zamjenik premijera Mateo Salvini pozdravio je „pobjedu svih Italijana“, napisavši na platformi X da će reforma pomoći Italiji da postane modernija zemlja sa manje rasipanja resursa.

Desničarska koalicija premijerke Đorđe Meloni uspjela je da progura reformu u okviru planova za širu reorganizaciju italijanske države, što se odnosi i na planove za direktan izbor šefa vlade.

Novi zakon dozvoljava regionima da zatraže šira ovlašćenja kada su u pitanju ključne javne usluge, kao što su zdravstvo i obrazovanje, i da im daju veći uticaj kada je riječ o trošenju novca poreskih obveznika.

Podjela na bogatiji sjever i siromašniji jug zemlje vidljiva je, na primjer, u ekonomskom jazu između južnog regiona Kalabrije, gdje je BDP po glavi stanovnika oko polovine prosjeka EU, i sjeverne pokrajine Bolzano, gde BDP po glavi stanovnika je oko 150 odsto prosjeka u EU.

Opozicija referendumom želi da ukine zakon o autonomiji

Ali, Demokratska stranka lijevog centra, opoziciona PD, želi da referendumom ukine zakon o autonomiji i najavljuje da će odmah početi da prikuplja potpise.

PD je u srijedu saopštila da će zajedno sa drugim opozicionim strankama, pokretima i predstavnicima civilnog društva zatražiti održavanje referenduma čiji je cilj da se odbaci vladin zakon kojim se uvodi, kako je istakao njihov predstavnik u Senatu Frančesko Boča, „diferencirana autonomija“.

On je za Ansa rekao da će opozicija odmah početi da prikuplja potpise za referendum protiv zakona o „podijeljenoj Italiji“ nakon što je konačno odobren zakon koji je dozvoljavao regionima da traže veća ovlašćenja i kontrolu nad porezima u svojim regionima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније