Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

15. 09. 2024. 12:40 >> 12:39

LIDER ITALIJANSKE DESNICE

Salviniju prijeti kazna od šest godina zatvora

Italijanski tužioci zatražili su šestogodišnju zatvorsku kaznu za lidera desničarske Lige Matea Salvinija i zbog njegove odluke da spriječi dolazak više od 100 migranata u Italiju kada je bio ministar unutrašnjih poslova 2019. godine.

Tužioci u gradu Palermu optužili su Salvinija, koji je trenutno zamjenik premijera i ministar saobraćaja u desničarskoj vladi Đorđe Meloni, za navodno kidnapovanje, jer je ostavio spasilački brod za migrante kojim upravlja dobrotvorna organizacija Open Arms nasukan na moru 19 dana.

Tokom incidenta neki od migranata su se bacili u more u očaju dok je kapetan molio za sigurnu, blisku luku. Preostalim ljudima na brodu, njih 89, na kraju je sudskim nalogom dozvoljeno da se iskrcaju na Lampeduzi.

"Ponovio bih sve to, odbrana granice od ilegalnih imigranata nije zločin", napisao je Salvini na društvenim mrežama.

Njegova advokatica Đulija Bonđorno predstaviće argumente odbrane 18. oktobra, a prva presuda bi mogla da bude izrečena do kraja mjeseca. Osuda bi mogla da dovede do povlačenja Salvinija sa funkcije.

Meloni i nekoliko ministara izrazili su solidarnost sa liderom Lige, braneći njegove odluke. Otkako je stupila na vlast 2022. godine, Meloni je obećala suzbijanje migracija.

"Nevjerovatno je da italijanski ministar rizikuje šest godina zatvora, jer je radio svoj posao odbrane granica, kako to zahtijeva mandat koji je dobio od njenih građana", napisala je Meloni na Iksu.

Salvini je imao tvrd stav po pitanju migracija dok je bio ministar unutrašnjih poslova u prvoj vladi premijera Đuzepea Kontea, od 2018-2019. godine.

On je nametnuo politiku "zatvorenih luka" prema kojoj je Italija odbijala ulazak dobrotvornim brodovima koji su spašavali migrante širom Sredozemlja i više puta optuživao humanitarne organizacije da podstiču krijumčarenje ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније