Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

28. 09. 2024. 09:13 >> 09:14
3
Čitaj mi:

GODIŠNJICA SMRTI

Herojski čin admirala: Crna Gora i dan danas bez spomenika u čast Barovića

Prošle su 33 godine od smrti admirala Vladimira Barovića, koji je 1991.godine, u znak protesta protiv naređenja vrhovne komande Jugoslovenske narodne armije, da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine, oduzeo sopstveni život.

Barović koji je bio komandant ratne mornarice za područje Istre, u svom oproštajnom pismu je naveo da neće biti razaranja dok je zapovjednik, te da u suprotnom on neće više postojati.

„Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio” je poslednja poruka admirala Barovića koja pojašnjava sav besmisao krvavih obračuna u bivšoj Jugoslaviji i pogrešnih odluka, kojih se progresivni dio crnogorskog društva i dan danas stidi.

Samo dva dana poslije Barovićevog samoubistva, JNA je počela napad na Dubrovnik, odnosno Hrvatsku, koja je prethodno proglasila nezavisnost.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović apelovao je na crnogorske institucije da učine sve da procesuiraju odgovorne za zločine koji su počinjeni tokom rata devedesetih.

Podsjetio je da je upravo na predlog Građanske alijanse, admiral Barović posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost koji mu je 2016. godine dodijelio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Međutim, herojski čin admirala Barovića nikad nije dobio adekvatan tretman. U Crnoj Gori ne postoji spomen obilježje, a ni ulica sa njegovim imenom uprkos brojnim apelima predstavnika civilnog sektora.

Podsjećanja radi, u Hrvatskoj, tačnije na Visu, 12. septembra 2022. godine otkrivena je spomen-ploča Baroviću, koju su u znak sjećanja i poštovanja podigli tamošnje Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније