Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P. R. [ Beta ]

25. 09. 2024. 11:42 >> 11:42
Čitaj mi:

ITALIJA

Razbio skulpturu kineskog umjetnika na otvaranju izložbe

Nepoznati muškarac je razlupao skulpturu koju je izradio kineski umjetnik i disident Ai Vejvei tokom otvaranja njegove izložbe u sjevernom italijanskom gradu Bolonji, što je kustos izložbe opisao kao "nepromišljen i besmislen čin".

Velika plavo-bijela "Porcelanska kocka" bila je dio izložbe "Ko sam ja?" koja je u subotu otvorena u Palaco Fava u Bolonji.

Italijanski mediji su izvijestili da je lokalna policija uhapsila 57-godišnjeg Čeha, koji je rekao da je umjetnik. On je poznat po tome što je u prošlosti napadao umjetnike i umjetnička djela.

Po želji umjetnika, fragmenti su prekriveni i uklonjeni. Oni su zamijenjeni otiskom u prirodnoj veličini i natpisom koji objašnjava šta se dogodilo.

Ai je na svom Instagram nalogu podijelio snimke napada sa sigurnosne kamere, koji su pokazali čovjeka kako stoji oko djela prije nego što se iznenada pomjerio iza njega i gurnuo ga da je pao i razbio se na podu galerije. Čovjek je zatim podigao slomljeni fragment uvis, prije nego što ga je obezbjeđenje muzeja uhvatilo i oborilo na pod.

Još uvijek je nejasno kako je čovjek dobio pristup događaju u petak, ali muzej je potvrdio da je izložba otvorena za javnost kao što je planirano.

"Čin vandalizma protiv rada Ai Vejveija 'Porcelanska kocka' još je šokantniji kada uzmemo u obzir da nekoliko izloženih radova istražuje samu temu uništenja", rekao je kustos izložbe Arturo Galansino.

"Razaranje koje Ai Vejvei prikazuje u svojim radovima je upozorenje protiv nasilja i nepravde koje su počinili oni na vlasti i nema nikakve veze sa ovim nasilnim, nepromišljenim i besmislenim činom", dodao je on.

Galansino je opisao napadača kao "uobičajenog izazivača problema koji traži pažnju oštećujući umjetnike, radove, spomenike i institucije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније