Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

10. 06. 2024. 21:12 >> 21:12
Čitaj mi:

poslije izbora za EP

Češki predsjednik ne vjeruje u osjetniju promjenu kursa EU

Predsjednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da se, uprkos jačanju ekstremističkih snaga na izborima za Evropski parlament, osnovni kurs Evropske unije (EU) kada je riječ o vrijednostima i demokratija neće mijenjati.

"Nije moguće ignorisati porast podrške ekstremistima u Evropi. To moramo da uvidimo i da razmišljamo zašto se to dešava. Vjerujem, međutim, da se poslije ovih izbora neće mijenjati osnovni kurs EU kada je riječ o vrijednostima i demokratiji", izjavio je Pavel novinskoj agenciji ČTK.

Na izborima za EP održanim u Češkoj u petak i subotu pobijedila je najjača opoziciona stranka ANO milijardera i bivšeg premijera Andreja Babiša koja liberalnoj frakciji u EP Obnovimo Evropu donosi sedam poslanika.

U frakciju Evropski konzervativci i reformisti, vladajuća proevropska koalicija Zajedno češkog premijera Petra Fijale donosi šest poslanika.

Frakciji konzervativaca, a ne drugim radikalnim nacionalistima, želi da se pridruži i nova vanparlamentarna radikalna desničarska stranka Zakletva i Motoristi koja je najveće iznenađenje evropskih izbora u Češkoj jer je uspjela da osvoji glasove na koje su računali radikali iz parlamentarne stranke Sloboda i direktna demokratija ili organizatori velikih demonstracija protiv poskupljenja i vlade kao što je Ladislav Vrabel.

Zakletva i Motoristi treća su najjača partija na evropskim izborima u Češkoj i osvojili su dva poslanička mjesta, dok je parlamentarna radikalna desnica SPD Tomija Okamure spala na jednog poslanika, a organizatori demonstracija protiv vlade i pomoći Ukrajini nijesu ni ušli u EP.

"Mislim da je za nas frakcija ECR najprihvatljiviji izbor. Želimo da mijenjamo stvari na evropskom nivou. Automobilska industrija trpi sada jake udarce i politika mora da se vodi na evropskom nivou", kazao je jedan od dvojice lidera Zakletve i Motorista, novi poslanik EP Filip Turek.

Taj bivši sportista, takmičar u automobilskim trkama, sada influenser, odbio je pozive nekih stranaka krajnje desnice da treba razbiti EU.

"Razbiti je prejaka riječ, ali Evropi jeste potrebna velika rekonstrukcija i veliki šok jer je za većinu stanovništva neprihvatljivo kuda sada smjera. Svaki normalni čovjek vidi da je besmislica da ako ne počnemo da uništavamo našu industriju da ćemo se spržiti", kazao je Turek češkim medijima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније