Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 06. 2024. 11:54 >> 11:53
Čitaj mi:

BORELJ

"Bliskost sa Putinovim režimom nije kompatibilna sa evropskom budućnošću"

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su partnere sa Zapadnog Balkana da se usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU naglasivši da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno sa njihovom evropskom budućnošću.

"Spremni smo da dalje produbljujemo postepenu integraciju i širimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. I očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine u vezi sa mjerama preduzetim u cilju suprotstavljanja ruskoj invaziji na tu zemlju", saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj poslije jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Borelj je dodao da je uklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU, dok održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar EU.

Šefovi diplomatija EU i šest ministara spoljnih poslova iz partnerskih zemalja Zapadnog Balkana juče su u Luksemburgu imali neformalnu diskusiju o jačem zajedničkom angažovanju na spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Evropski ministri prethodno su na Savjetu za spoljne poslove raspravljali o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Bliskom istoku, Gruziji i regionu Velikih jezera u Africi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније