Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Jutarnji.hr ]

10. 06. 2024. 12:25 >> 12:28
Čitaj mi:

OSTVARIO NAJGORI REZULTAT

Izbori za EP - Orbanov Vaterlo?

Vladajuća mađarska stranka Fides na putu je da ostvari najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament, nakon što su rani rezultati pokazali da je prvi Orbanov protikandidat osvojio više od 30 posto glasova u nedjelju.

Peter Mađar - bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu odmetnuo od Orbana i postao ljuti politički rival - i njegova stranka Tisa osvojili su 30,1 odsto, s 84 odsto prebrojanih glasačkih listića u ovom trenutku. Fides mađarskog premijera Viktora Orbana osvojio je 44,2 odsto, znatno niže nego što su predviđale ankete.

Vrijedi spomenuti da je Fides samo jednom osvojio manje od 50 odsto glasova u posljednje dvije dekade, osvojivši 47,4 odsto glasova na izborima 2004. Ostanu li preliminarni rezultati ovakvi, Orbanu će u Evropski parlament dati 11 zastupnika, a Mađaru sedam.

Nedjeljni rezultat je "velika pobjeda za Petera Mađara i veliki neuspjeh za Fides", izjavio je za POLITICO Peter Kreko, izvršni direktor nezavisnog think tanka Political Capital. "Fides je dobio pravog izazivača."

Bivši zvaničnik stranke Fides, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministrice pravosuđa Judit Varga, Mađar je, izgleda, potaknuo glasače vrlo vokalnim nastupima o korupciji Orbanovog režima. Obećao je povući i milijarde iz EU fondova namijenjenih Mađarskoj koje je Brisel u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj.

"Ovo je Orbanov Vaterlo, početak kraja", rekao je Mađar nakon prvih rezultata.

"Danas su održana dva izbora i na oba smo pobijedili", uzvratio je Orban na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. "Osvojili smo važne pobjede u teškoj borbi."

Glasanje je takođe obilježilo visok odaziv, sa 58,7 odsto birača koji su izašli glasačkim kutijama u nedjelju, u poređenju sa 43,4 odsto na izborima za EU 2019.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније