Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

10. 05. 2024. 15:18 >> 15:17
Čitaj mi:

PREMIJER S. MAKEDONIJE

"Izbori su bili 'evropski', slobodni, mirni, fer i demokratski"

Premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi je ocijenio da je Vlada sprovela "evropske izbore u slobodnim, mirnim, fer i demokratskim izbornim procesima u oba izborna kruga".

On je novinarima povodom 100 dana svoje Prelazne vlade zadužene prije svega za organizovanje i sprovođenje izbora, istakao da će se nedacni parlamentarni i predsjednički izbori "pominjati po tome kako treba i kako može da se radi u interesu građana i države".

"Time s pravom mogu da ocijenim da smo doprinijeli evropskom ponašanju zemlje koja pretenduje da bude članica Evropske unije. Moje riječi potvrđuju čestitke i izrazi poštovanja naših evropskih partnera. Ako se evropski i demokratski kapaciteti jedne vlade nečim ocjenjuju, onda su to izbori", rekao je Džaferi.

Premijer je izrazio zahvalnost institucijama i građanima jer su "bili na visini odgovrnosti i doprinijeli našim iskrenim zalaganjima da država napreduje prema evropskim vrijednostima" i istakao da se "upravo tako radi za veliku evropsku ideju".

"Očekujem da ovaj proces prati i naredna vlada jer su budućnost Sjeverne Makedonije, mir, spokoj i perspektive građana direktno povezani s napretkom u evropskim integracijama i s ostvarivanjem punopravnog članstva (u EU) u dinamičnom procesu do 2030. godine", rekao je Džaferi istakavši da su ta šansa i odgovrnost za to pred novom vladom.

Po riječima Džaferija, sada je neophodno nastaviti evropskim putem, prevođenjem volje građana u novu izvršnu vlast jer "građani očekuju realizaciju obećanog, ali i stabilno, predvidivo i napredno društvo u kojem će se osećati sigurno i u korak s razvijenim demokratskim svijetom".

"Čistog obraza, čiste savjesti i uz poštovanje prema svim građanima mogu da ocijenim da sam sproveo u djelo ono što sam najavio kada sam stupio na dužnost: da ću raditi u interesu svih građana i države", rekao je Džaferi i istakao da je izvor njega za premijera, kao prvog Albanca na toj dužnosti u Sjevernoj Makedoniji još jedan doprinos demokratiji.

"Nastavili smo strateškim evro-atlantskim kolosjekom koji je od najvećeg državnog interesa. Učestvovao sam na važnim međunarodnim događajima s ciljem afirmacije strateških evro-atlantskih opredjeljenja. Imao sam mnoge sastanke na značajnim međunarodnim skupovima s visokim predstavnicima Stejt departmenta, država-članica EU, premijerima sa Zapadnog Balkana", rekao je Džaferi, visoki funkcioner DUI, naveće albanske partije u Sjevernoj Makedoniji.

Prelazna vlada za sprovođenje izbora Talata Džaferija izabrana je 28. januara, a premijersku funciju je od Dimitra Kovačevskog, lidera SDSM, preuzeo dan kasnije.

U Sjevernoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamjenika ministara - za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bio je u srijedu 24. aprila, a drugi krug i parlamentarni izbori u srijedu 8. maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније