Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

20. 05. 2024. 20:26 >> 21:35
1

iranski predsjednik

IRNA: Tehnički kvar uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo Raisi

Iran je ostao bez predsjednika. Posle brojnih kontroverznih informacija, kasno sinoć potvrđeno je da je Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera. Iranska agencija IRNA prenosi da je uzrok nesreće tehnički kvar letjelice. Dok se Iran sprema za sahranu, iz svijeta stižu izjave saučešća ali i slike slavlja iranske dijaspore, zbog smrti onog koga smatraju krvnikom.

CNN je potvrdio geolokaciju mjesta pada helikoptera sa iranskim predsjednikom u planinskom regionu Varzegan, u blizini sela Uzi, u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Snimci olupine prikazuju mjesto pada na strmoj padini brda, obraslom drvećem. Spasilački timovi izvukli su poginule i tijela su prebačena u grad Tobriz. Jedan od putnika u helikopteru bio je Mohamed Ali Al-Hašem bio je živ i javio se telefonom još čitav sat posle pada.

„U ime Boga. Od Boga dolazimo i njemu se vraćamo. Sa velikom tugom i žaljenjem primio sam tužnu vijest o mučeništvu odanog religioznog naučnika, popularnog predsjednika koji je bio kompetentna ličnost. Neka je blagosloven i da mu podari mu za mir koji je tokom i prije svog kratkog predsjednikovanja upregao sve svoje napore u službu naroda, zemlje i islama i zadovoljstva naroda. Nezahvalnost nekih zlobnika nije ga spriječila da danonoćno radi na poboljšanju tekućih poslova“, naveo je Ajatolah Hamneji.

Istoričar Araš Azizi kaže da ne očekuje proteste u Iranu, ali da može doći do unutarpolitičke borbe za mjesto nasljednika vrhovnog vođe.

„Mislim da predsjednik Raisi ima više krvi na rukama nego bilo koji drugi zvaničnik Islamske Republike. Veći dio svog života proveo je u pravosuđu osamdesetih godina prošlog vijeka, što je bila najkrvavija decenija Islamske Republike, gdje su pogubljene hiljade disidenata“, smatra Azizi.

Hamnei je objavio petodnevnu javnu žalost i potvrdio prvog potpredsjednika Mohameda Mokbera za privremenog šefa izvršne vlasti u zemlji. On je već na listi sankcionisanih osoba SAD.

„U ostvarivanju interesu zemlje i našeg naroda nećemo imati nikakvih smetnji. Ovaj tragični incident ni na koji način neće ometati vladu i vođenje naše zemlje“, rečeno je iz kabineta prvog potpredsjenika Irana Mohameda Mokhbera.

Dok iranska dijaspora u svijetu slavi smrt nekoga koga smatraju krvnikom, lideri širom Bliskog istoka ali i Rusije, Indije, Turske i Pakistana u poslali su izjave saučešća.

U gradu Tabrizu, gdje će predsjednik sjutra biti sahranjen, danas se okupilo više hiljada ožalošćenih građana noseći slike Raisija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније