Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

26. 08. 2024. 12:26 >> 12:26
Čitaj mi:

MILATOVIĆ

"Crna Gora već dugo usklađuje spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da Crna Gora već dugo usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom, što je, poručuje, veoma važno imajući u vidu kompleksan geopolitički bezbjednosni momenat u Evropi.

Milatović učestvuje na Evropskom forumu Alpbah 2024. u Austriji, gdje je govorio na panelu na temu novog zamaha u procesu EU proširenja pod imenom “Proširenje Evropske unije: Novo poglavlje ili staro vino u novim flašama“?

“Crna Gora jeste zemlja predvodnica integracionog procesa, ali koristeći rječnik nedavno završenih Olimpijskih igara, kada smo počeli pristupne pregovore 2012. godine mislili smo da će ovo biti trka na 400 metara - a postao je maraton sa preprekama. To je proces koji se, uvjeren sam, približava kraju i Crna Gora će postati 28. članica EU do 2028. godine. To je važan zadatak kome sam posvećen jer je pristupanje naše zemlje veća priča od same Crne Gore, to je svjetlo na kraju tunela za region i sve zemlje kandidate“, poručio je predsjednik.

On je podsjetio da je Crna Gora jedina otvorila sva pregovaračka poglavlja, dio zatvorila i da su očekivanja da do kraja godine zatvori još jedan značajan broj oblasti u pregovorima sa EU. Ocijenio je da je i njena veličina, dobrosusjedski odnosi, ekonomski napredak, činjenica da koristi Euro kao valutu čine najboljim kandidatom za EU članstvo.

“Crna Gora već dugo usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom, što je veoma važno imajući u vidu kompleksan geopolitički bezbjednosni momenat u Evropi. To pokazuje i ozbiljnost nas kao zemlje kandidata koja će postati dio EU. Optimista sam i imajući u vidu nove momente u Briselu ali i političke promjene u zemlji posljednjih godina, uvjeren sam da su nam vrata EU otvorena i da ćemo u saradnji sa našim evropskim partnerima biti uspješna priča i pozitivan signal za ostale države”, kazao je Milatović.

Istakao je da je proces proširenja najvažniji spoljni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu, i da je Evropska unija novim Planom rasta, najvećim finansijskim paketom pomoći u posljednjih 10 godina, pokazala jasnu posvećenost Brisela integraciji regiona u EU.

Ocijenio je i da su reforma pravosuđa, ekonomska konvergencija i jačanje institucija kroz princip meritokratije i snaženja administrativnih kapaciteta najvažniji izazovi za Crnu Goru i ostale zemlje kandidate, te da je nova metodologija EU koja daje primat vladavini prava kao preduslovu za zatvaranje drugih poglavlja- dobar pristup.

Učesnici panela bili su savezna ministarka za EU i ustavna pitanja Austrije Karoline Edtštadler, specijalni izaslanik Francuske za pomoć i obnovu Ukrajine Pjer Hajlbron i zamjenica premijera Moldavije Kristina Gerasimov.

Evropski forum Alpbah (EFA) je prestižan događaj u organizaciji istoimene fondacije, koji okuplja učesnike iz svih djelova svijeta iz oblasti politike, nauke, biznisa, umjetnosti i kulture, kako bi razgovarali o važnim savremenim pitanjima i pronašli zajednička rješenja.

Pod godišnjom temom “Trenutak istine” Forum 2024. je fokusiran, u okviru nekoliko modula, na teme: klime, ekonomije, finansija, bezbjednosti, demokratije i vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније