Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

15. 07. 2024. 13:00 >> 13:03
3
Čitaj mi:

vujović ZA PORTAL

Rekonstrukcija Vlade katastrofalan scenario, izbori jedino rješenje

Trenutna politička situacija u Crnoj Gori nestabilna je i neodrživa – jedino rješenje za izlaz iz aktuelne situacije su prijevremeni parlamentarni izbori. To je, u razgovoru za Portal RTCG, saopštio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Mišljenja je da premijer Milojko Spajić svakodnevno pokazuje da je "zalutao u politiku", te da Pokret Evropa sad (PES) polako postaje frakcija Nove srpske demokratije.

"To je sasvim jasno a biće još jasnije sada kada krenu u rekonstrukciju Vlade. Spajić je klasični politički zatočenik Mandića i Kneževića tj. Vučića, koji pristaje na sve njihove pritiske i ucjene. Na kraju će pristati i na rekonstrukciju Vlade, što je po meni, katastrofalan scenario za Crnu Goru. Zato je svaki novi dan ove Vlade trošenje vremena i tiha destrukcija evropske Crne Gore", kazao je Vujović za Portal RTCG.

S tim u vezi, Vujović ističe da je ključni zadatak i cilj tražiti pad aktuelne Vlade i ići u vanredne izbore.

"Siguran sam da će do tih izbora brzo doći i da ćemo nakon njih, sa Evropskim savezom kao jednim od ključnih činilaca nove vlasti, krenuti u restartovanje evropske politike i vraćanja Crne Gore samoj sebi. U Podgorici, koja je Crna Gora u malom, sve su izvjesniji izbori, a to ne može da ne ostavi posljedice što se tiče državnog nivoa. Neophodno nam je političko resetovanje, a to resetovanje možemo imati jedino kroz vanredne parlamentarne izbore i novu ponudu političkih struktura. Uvjeren sam da će Evropski savez, čiju okosnicu uz SDP čine i SD i Liberalna partija, biti ključni akter u restartu politike nakon izbora i vraćanju Crne Gore sebi", kazao je Vujović. 

Naš sagovornik naglašava da je primarni cilj trenutne parlamentarne većine da kompromituje i do kraja razori poziciju Crne Gore kao suverene zemlje koja, prema njegovim riječima, samostalno donosi odluke spram svojih interesa, te da je prikaže kao "servilni provizorijum zvaničnog Beograda".

Kao primjer navodi izmjene Zakona o državljanstvu, što vidi kao prvi korak ka izmjenama Ustava.

"Što je krajnji cilj Mandića, a sve po nalogu iz Beograda. Spajić je tu samo žalosno sredstvo koji je zarad grama vlasti i moguće neke nove kripto investicije spreman na sve. I nije problem što se Vučić iživljava nad Spajićem i Vladom, već je problem što se ovdje bruka Crna Gora. Problem je što je percepcija Crne Gore posebno iz regiona takva da se naša zemlja doživljava kao običan satelit vlasti u Beogradu, u odnosu na koju je i Milorad Dodik karakterna vertikala. Protestne note su prvi korak a uslijediće i ostali jer ova vlast nema kičmu a sve će je manje imati jer je Spajić, kao što sam već rekao, u političkom smislu postao Mandićeva Ana Brnabić", tvrdi Vujović. 

Evropski savez više nego ikad potreban Crnoj Gori

Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija i Liberalna partija zvanično su početkom jula ove godine formirale Evropski savez, što je podržalo i veliki broj intelektualaca i nestranačkih ličnosti. Kao predsjednik partije koja je dio tog saveza, Vujović ističe da je više nego ikada u ove 34 godine od uspostavljanja višestranačja, ovakav savez potreban Crnoj Gori.

"Crna Gora je sad na raskrsnici i potrebno je okupljanje svih progresivnih snaga kako bismo zaustavili talas destrukcije i ataka na suštinu savremene Crne Gore. Osnovni cilj je okupiti širok front za odbranu vitalnih vrijednosti savremene Crne Gore koju smo obnovili referendumom 2006. i učvrstili građanskim Ustavom 2007. Trenutno su napadnute temeljne ustavne vrijednosti i mi ćemo nastupiti kao najžešći branioci Ustava i svih onih elemenata koji Crnu Goru etabliraju kao dio civilizovanog i demokratskog svijeta", kazao je on. 

Vujović ukazuje da Crnu Goru moramo vratiti na pravi put i "istrgnuti je iz ruku onih koji žele da je provincijalizuju, kulturološki devastiraju, državno obezliče i obesmisle", namećući joj, kako kaže, podaništvo i inferiornost kao paradigmu djelovanja i ponašanja.

"Naš pristup usmjeren je i na ekonomiju i na identitet i na vladavinu prava. Ekonomija jer tonemo sve dublje u populizam, identitet jer je identitet građanske Crne Gore ugrožen, a velikosrpski planeri posebno atakuju na neke nacionalne identitete kao što je crnogorski. Kad je u pitanju vladavina prava, moramo spoznati da su korupcija i organizovani kriminal problem ovog društva, te da na to moramo da otvorimo oči i da damo odgovore na ta pitanja", zaključio je Vujović za Portal Javnog servisa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније